skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto, wlej 200 gr. mąka do miski, dodaj 400 gr. mleka, rozbijamy dwa jajka, dodajemy cukier i sól do smaku.
Krok 2:
Dodaj trochę oleju roślinnego i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 3:
Drobno posiekaj pieczarki i usmaż na patelni rozgrzanej olejem roślinnym, nie zapominając o okresowym mieszaniu.
Krok 4:
Zagotuj olej roślinny w rondlu i rozłóż posiekaną cebulę.
Krok 5:
Wymieszaj szpatułką i obserwuj, czy cebula jest pokryta złotą skórką we wrzącym oleju.
Krok 6:
Rozłóż cebulę na ręczniku kuchennym.
Krok 7:
Dodaj cebulę do garnka do pokruszonych ziemniaków.
Krok 8:
Smażyć grzyby mieszając łopatką, a następnie włożyć do garnka z ziemniakami.
Krok 9:
Drobno posiekaj boczek i włóż do rondla.
Krok 10:
Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 11:
Podgrzej patelnię i upiecz naleśniki na średnim ogniu, rozłóż nadzienie na gotowe i zawiń je w rolkę.
Krok 12:
Rozłóż nadziewane naleśniki na talerzu i podawaj.
każdy dzień tygodnia zapusty ma swoją charakterystyczną nazwę. Poniedziałek-spotkanie. Wtorek-flirt. Środa to lacomka (teściowa odpoczywa naleśnikami swoich zięciów). Czwartek to uczta (dzień przełomowy, inaczej szeroki czwartek). Piątek-teściowa wieczorem (teściowa idzie w odpowiedzi na naleśniki do zięcia). Sobota-spotkania szwagierki. Niedziela-pożegnanie, pocałunek, dzień przebaczenia.
każdy dzień Zapusty z pewnością wyróżnia się szeroką i obfitą ucztą, wiosna zaczyna się od Zapusty, a na to starożytne rosyjskie tradycyjne święto ludowe piecze się różne naleśniki: na wodzie, naleśniki na mleku, na serwatce, naleśniki na solance, naleśniki budyniowe-koronkowe, naleśniki na wodzie mineralnej, a także wielu uwielbia grube naleśniki na kefirze lub naleśniki na cieście z mleka i kefiru. Dobre naleśniki uzyskuje się również na bulionie ziemniaczanym.
naleśniki z przyprawami są bardzo smaczne i zdrowe - z dodatkiem startego jabłka lub startej cukinii, dyni. Piecze się naleśniki nadziewane kawiorem, jajkami, zbożami, ziemniakami, grzybami, twarogiem, słodkie i pikantne. Jednym z ulubionych są naleśniki z mięsem, a także naleśniki nadziewane czerwoną rybą. Naleśniki mogą być zarówno przekąskami, małymi rozmiarami, jak i pełnymi naleśnikami, z nadzieniem z niesłodzonego twarogu-sera z czerwoną rybą. Dla miłośników mrożonych naleśników w rosyjskim piekarniku lub piekarniku naleśniki ze skondensowanym mlekiem i kakao będą smakować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g