sajgonki z boczkiem i grzybami

nadziewane naleśniki karnawałowe dla całej rodziny! Pyszne i pachnące naleśniki na stare tradycyjne święto, które wyróżnia się szeroką i obfitą ucztą!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 38 % 11 g
189 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto, wlej 200 gr. mąka do miski, dodaj 400 gr. mleka, rozbijamy dwa jajka, dodajemy cukier i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj trochę oleju roślinnego i mieszaj, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj pieczarki i usmaż na patelni rozgrzanej olejem roślinnym, nie zapominając o okresowym mieszaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj olej roślinny w rondlu i rozłóż posiekaną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj szpatułką i obserwuj, czy cebula jest pokryta złotą skórką we wrzącym oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż cebulę na ręczniku kuchennym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę do garnka do pokruszonych ziemniaków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć grzyby mieszając łopatką, a następnie włożyć do garnka z ziemniakami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj boczek i włóż do rondla.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzej patelnię i upiecz naleśniki na średnim ogniu, rozłóż nadzienie na gotowe i zawiń je w rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż nadziewane naleśniki na talerzu i podawaj.

każdy dzień tygodnia zapusty ma swoją charakterystyczną nazwę. Poniedziałek-spotkanie. Wtorek-flirt. Środa to lacomka (teściowa odpoczywa naleśnikami swoich zięciów). Czwartek to uczta (dzień przełomowy, inaczej szeroki czwartek). Piątek-teściowa wieczorem (teściowa idzie w odpowiedzi na naleśniki do zięcia). Sobota-spotkania szwagierki. Niedziela-pożegnanie, pocałunek, dzień przebaczenia.
każdy dzień Zapusty z pewnością wyróżnia się szeroką i obfitą ucztą, wiosna zaczyna się od Zapusty, a na to starożytne rosyjskie tradycyjne święto ludowe piecze się różne naleśniki: na wodzie, naleśniki na mleku, na serwatce, naleśniki na solance, naleśniki budyniowe-koronkowe, naleśniki na wodzie mineralnej, a także wielu uwielbia grube naleśniki na kefirze lub naleśniki na cieście z mleka i kefiru. Dobre naleśniki uzyskuje się również na bulionie ziemniaczanym.
naleśniki z przyprawami są bardzo smaczne i zdrowe - z dodatkiem startego jabłka lub startej cukinii, dyni. Piecze się naleśniki nadziewane kawiorem, jajkami, zbożami, ziemniakami, grzybami, twarogiem, słodkie i pikantne. Jednym z ulubionych są naleśniki z mięsem, a także naleśniki nadziewane czerwoną rybą. Naleśniki mogą być zarówno przekąskami, małymi rozmiarami, jak i pełnymi naleśnikami, z nadzieniem z niesłodzonego twarogu-sera z czerwoną rybą. Dla miłośników mrożonych naleśników w rosyjskim piekarniku lub piekarniku naleśniki ze skondensowanym mlekiem i kakao będą smakować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy