skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj składniki:
- obierz cebulę, spłucz zimną wodą, osusz nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój cebulę w dowolne pół-pierścienie lub małe kostki (według własnego gustu);
- obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj nożem;
- umyj zieloną paprykę, osusz, usuń z niej łodygę, oczyść nasiona, a następnie pokrój paprykę na małe kwadraty;
- umyj i osusz pomidory ręcznikami papierowymi, które muszą być dojrzałe i soczyste, a następnie pokrój je w kostkę;
- dokładnie umyj jaja kurze, wytrzyj je do sucha;
- spłukujemy świeże liście pietruszki i mięty, układamy je na ręczniku do wyschnięcia, a następnie grubo je kroimy;
- przygotowujemy wszystko, czego potrzebujemy: przyprawy, oliwę z oliwek, sól, cukier i sos pomidorowy.
więc niezbędne składniki są gotowe, możesz przejść bezpośrednio do gotowania:
1. Kładziemy dużą żeliwną patelnię na średnim ogniu, do której wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy ją. Kiedy tak się stanie, włóż posiekaną cebulę, paprykę, posiekany czosnek, a także szeptaną sól i przyprawy na patelnię. Gotujemy wszystko razem, często mieszając, około 10 minut - do miękkości warzyw.
2. Rozłóż pokrojone pomidory na patelni, a także wlej granulowany cukier i rozłóż sos pomidorowy. Wszystko mieszamy, zmniejszamy ogień do niskiego, gotujemy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, przez 10-12 minut. Na tym etapie smakujemy mieszaninę i, jeśli to konieczne, dodajemy sól, cukier lub przyprawy do smaku.
3. Drewnianą łyżką wykonujemy 6 wgłębień w zawartości patelni i ostrożnie rozbijamy jajko w każdym z nich. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj shakshukę na małym ogniu, aż białka staną się białe i gęste.
4. Otwieramy patelnię, posypujemy Shakshuka świeżymi ziołami, posypujemy czarnym pieprzem i innymi przyprawami (opcjonalnie).
serwujemy shakshukę na gorącym stole! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g