Izraelska Shakshuka

popularne danie na śniadanie lub kolację. Smaczne i pożywne! Izraelska Shakshuka to obfite i smaczne danie popularne w Izraelu. Można powiedzieć, że Shakshuka jest synonimem śniadania, ale takie danie jest również całkiem odpowiednie na obiad. Gotowanie nie jest trudniejsze niż zwykłe jajecznica, ale smak Shakshuka nie jest zwykły.
NOTKA56Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 31 % 5 g
106 kcal
IG: 60 / 40 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

najpierw przygotuj składniki:

- obierz cebulę, spłucz zimną wodą, osusz nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój cebulę w dowolne pół-pierścienie lub małe kostki (według własnego gustu);

- obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj nożem;

- umyj zieloną paprykę, osusz, usuń z niej łodygę, oczyść nasiona, a następnie pokrój paprykę na małe kwadraty;

- umyj i osusz pomidory ręcznikami papierowymi, które muszą być dojrzałe i soczyste, a następnie pokrój je w kostkę;

- dokładnie umyj jaja kurze, wytrzyj je do sucha;

- spłukujemy świeże liście pietruszki i mięty, układamy je na ręczniku do wyschnięcia, a następnie grubo je kroimy;

- przygotowujemy wszystko, czego potrzebujemy: przyprawy, oliwę z oliwek, sól, cukier i sos pomidorowy.

więc niezbędne składniki są gotowe, możesz przejść bezpośrednio do gotowania:

1. Kładziemy dużą żeliwną patelnię na średnim ogniu, do której wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy ją. Kiedy tak się stanie, włóż posiekaną cebulę, paprykę, posiekany czosnek, a także szeptaną sól i przyprawy na patelnię. Gotujemy wszystko razem, często mieszając, około 10 minut - do miękkości warzyw.

2. Rozłóż pokrojone pomidory na patelni, a także wlej granulowany cukier i rozłóż sos pomidorowy. Wszystko mieszamy, zmniejszamy ogień do niskiego, gotujemy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, przez 10-12 minut. Na tym etapie smakujemy mieszaninę i, jeśli to konieczne, dodajemy sól, cukier lub przyprawy do smaku.

3. Drewnianą łyżką wykonujemy 6 wgłębień w zawartości patelni i ostrożnie rozbijamy jajko w każdym z nich. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj shakshukę na małym ogniu, aż białka staną się białe i gęste.

4. Otwieramy patelnię, posypujemy Shakshuka świeżymi ziołami, posypujemy czarnym pieprzem i innymi przyprawami (opcjonalnie).

serwujemy shakshukę na gorącym stole! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy