skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Ponieważ nie trzeba gotować ciasta na ciasto (w tym przepisie zastępuje go gotowy chleb pita), zajmiemy się nadzieniem. Aby to zrobić, obierz marchewki ze skóry, cebulę ze skórki, umyj je i wysusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Z białą kapustą obieramy górne liście, a resztę kroimy w cienkie paski lub siekamy specjalnym nożem lub dyszą do robota kuchennego.
3. Postaw patelnię na ogniu, wlej olej roślinny i usmaż najpierw posiekaną cebulę, a następnie dodaj startą marchewkę. Smaż warzywa przez około 5 minut na złoty kolor. Dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę przez 15 minut na małym ogniu, aż będzie miękka. Podczas gaszenia dodaj trochę wody. Dopraw duszoną kapustę solą i czarnym pieprzem do smaku. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź gotową duszoną kapustę.
4. Rozłóż cienki arkusz chleba pita na desce i równomiernie rozprowadź nadzienie z duszonej kapusty na jego obszarze, lekko cofając się od krawędzi. Ostrożnie zwiń chleb pita w rolkę, aby nadzienie nie spadło z boków. Następnie pokrój powstałą rolkę na równe kawałki.
5. W naczyniu do pieczenia ułóż kawałki chleba pita nadziewane kapustą. Staramy się układać je ciasno do siebie, aby nie było luk.
6. W misce rozbij jajko i wlej mleko. Powstałą mieszaninę ubij trzepaczką. Następnie dodaj trochę kwaśnej śmietany dla gęstości i wszystko ponownie wymieszaj. Otrzymaną mieszanką polać kawałki chleba pita, ułożone w naczyniu do pieczenia.
7. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Pieczenie należy monitorować, ponieważ czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika.
8. Niech ciasto trochę ostygnie, udekoruj świeżymi ziołami według uznania i natychmiast podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal / 100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g