warstwowe ciasto pita

bardzo łatwe ciasto wykonane z prostych składników! Ciekawe i smaczne ciasto pita pozwoli zaoszczędzić czas i nakarmić całą rodzinę. Osobliwością przepisu jest użycie gotowego chleba pita, który można kupić w każdym sklepie. Rezultatem jest soczyste, delikatne i satysfakcjonujące ciasto przy minimalnym wysiłku.
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 62 % 13 g
109 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Ponieważ nie trzeba gotować ciasta na ciasto (w tym przepisie zastępuje go gotowy chleb pita), zajmiemy się nadzieniem. Aby to zrobić, obierz marchewki ze skóry, cebulę ze skórki, umyj je i wysusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Z białą kapustą obieramy górne liście, a resztę kroimy w cienkie paski lub siekamy specjalnym nożem lub dyszą do robota kuchennego.

3. Postaw patelnię na ogniu, wlej olej roślinny i usmaż najpierw posiekaną cebulę, a następnie dodaj startą marchewkę. Smaż warzywa przez około 5 minut na złoty kolor. Dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę przez 15 minut na małym ogniu, aż będzie miękka. Podczas gaszenia dodaj trochę wody. Dopraw duszoną kapustę solą i czarnym pieprzem do smaku. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź gotową duszoną kapustę.

4. Rozłóż cienki arkusz chleba pita na desce i równomiernie rozprowadź nadzienie z duszonej kapusty na jego obszarze, lekko cofając się od krawędzi. Ostrożnie zwiń chleb pita w rolkę, aby nadzienie nie spadło z boków. Następnie pokrój powstałą rolkę na równe kawałki.

5. W naczyniu do pieczenia ułóż kawałki chleba pita nadziewane kapustą. Staramy się układać je ciasno do siebie, aby nie było luk.

6. W misce rozbij jajko i wlej mleko. Powstałą mieszaninę ubij trzepaczką. Następnie dodaj trochę kwaśnej śmietany dla gęstości i wszystko ponownie wymieszaj. Otrzymaną mieszanką polać kawałki chleba pita, ułożone w naczyniu do pieczenia.

7. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Pieczenie należy monitorować, ponieważ czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika.

8. Niech ciasto trochę ostygnie, udekoruj świeżymi ziołami według uznania i natychmiast podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal / 100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy