jajecznica z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi

pyszne i satysfakcjonujące śniadanie dla całej rodziny! Szybka i łatwa w przygotowaniu glazura, która z pewnością zaspokoi i zachwyci wszystkich na rodzinnym śniadaniu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 59 % 13 g
węglowodany 9 % 2 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz produkty potrzebne do przygotowania jajecznicy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz piec i podgrzej patelnię, dodając do niej 30 gr. masła, a następnie pokroić 1/3 cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaną cebulę wkładamy na patelnię, podajemy mieszając, aż będzie przezroczysta i kroimy plastry boczku na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kawałki boczku na patelnię i lekko je smaż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój każdy pomidor koktajlowy na cztery części i drobno posiekaj koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij na patelnię, nie uszkadzając żółtka, jaj przepiórczych i dodaj sól morską z pieprzem do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuujemy gotowanie naszego Dania przez kolejne pięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp gotową jajecznicę posiekanym koperkiem i podawaj na rodzinne Śniadanie.

szybka i łatwa w przygotowaniu jajecznica, która z pewnością zaspokoi i zachwyci wszystkich na rodzinnym śniadaniu!
jajecznica, która jest gotowana na raz dwa trzy! Boczek nadaje delikatny wędzony smak, a pomidory koperkowe wiosenną świeżość!
właściwości jaj przepiórczych są naprawdę wyjątkowe, jest to naturalny kompleks witamin. Jajka ważą od 9 do 18 gramów. w zależności od rasy, a skorupa jest cienka i krucha. Skład jednego jajka przepiórczego może zastąpić garść tabletek i suplementów diety. Skład jaja przepiórczego obejmuje grupę przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed solami metali ciężkich. Jaja przepiórcze zmniejszają ryzyko nowotworów. Dietetycy wolą jaja przepiórcze niż jaja kurze, powołując się na wysoką zawartość cholesterolu w kurczakach – 570 mg. Jednak jaja przepiórcze zawierają więcej cholesterolu - 600 mg, ale jest neutralizowany przez lecytynę. Jaja kurze mają mniej cholesterolu, ale nie zawierają lecytyny. Lecytyna w połączeniu z cholesterolem nie szkodzi sercu i wzmacnia naczynia krwionośne.
w starożytnych chińskich przepisach wśród produktów, które mogą zwiększyć siłę organizmu, są jajka przepiórcze. Ale Japończycy udowodnili, że jaja przepiórcze mają pozytywny wpływ na zdolności umysłowe dzieci. Istnieje japońska zasada, która mówi: "... codzienne spożywanie 2-3 jaj przepiórczych jest obowiązkowe dla dzieci i dorosłych".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy