skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj wszystkie produkty. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Włóż mięso i cebulę do miski, sól, pieprz, dopraw, dobrze wymieszaj, przykryj folią i umieść w zimnym miejscu, aby marynować przez kilka godzin.
jeśli nie ma dużo czasu, możesz przegapić ten punkt, natychmiast zaczynając gotować. Obierz ziemniaki i osusz ręcznikiem. Jeśli ziemniaki są małe, pozostaw je w całości, pokrój duże na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości.
umieść kocioł na kuchence i dobrze go podgrzej. Teraz musisz dodać tłuszcz, na którym będziemy smażyć, może to być olej i tłuszcz z ogona. Jeśli gotujesz ze smalcem, musisz go stopić. Powinno być dużo tłuszczu, 2 cm od dołu. Smaż w nim ziemniaki partiami, układając je w jednej warstwie, mieszając, aby kawałki usmażyły się ze wszystkich stron. Każdą porcję wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
następnie usmaż mięso z cebulą w ten sam sposób, na koniec włóż całe mięso do kotła. Ważne jest, aby na produktach utworzyła się rumiana skorupa, co pozwoli mięsu pozostać soczystym, a ziemniaki nie rozpadną się podczas dalszego duszenia. Połóż wszystkie ziemniaki na mięsie, dopraw solą i jeszcze raz dopraw. Nie mieszaj! Wtedy ziemniaki będą gotowane na parze i nie rozpadną się.
wlej pół szklanki wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny, pozostawiając miejsce na ucieczkę pary. Po zakończeniu gotowania połóż mięso na dużym talerzu na środku i ułóż ziemniaki w kółko. Połóż surową cebulę pokrojoną w pierścienie na mięsie i udekoruj posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g