kocioł kebab z ziemniakami

aromatyczne pieczone mięso z ziemniakami! Tylko trzy składniki! Kazan kebab z ziemniakami to tradycyjne uzbeckie danie, które jest smażonym mięsem z ziemniakami. Kebab w tłumaczeniu oznacza odpowiednio kebab, kebab to kebab w Kazaniu. Prawdziwy Kebab gotuje się w kotle na ognisku, ale można go również ugotować w domu. Możesz wziąć absolutnie dowolne mięso, ale tradycyjny kebab jest zrobiony z jagnięciny. Wszelkie przyprawy są również brane, bardzo smaczne z zirą, ta orientalna przyprawa nadaje potrawie niepowtarzalny aromat.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 43 % 10 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

najpierw przygotuj wszystkie produkty. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Włóż mięso i cebulę do miski, sól, pieprz, dopraw, dobrze wymieszaj, przykryj folią i umieść w zimnym miejscu, aby marynować przez kilka godzin.

jeśli nie ma dużo czasu, możesz przegapić ten punkt, natychmiast zaczynając gotować. Obierz ziemniaki i osusz ręcznikiem. Jeśli ziemniaki są małe, pozostaw je w całości, pokrój duże na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości.

umieść kocioł na kuchence i dobrze go podgrzej. Teraz musisz dodać tłuszcz, na którym będziemy smażyć, może to być olej i tłuszcz z ogona. Jeśli gotujesz ze smalcem, musisz go stopić. Powinno być dużo tłuszczu, 2 cm od dołu. Smaż w nim ziemniaki partiami, układając je w jednej warstwie, mieszając, aby kawałki usmażyły się ze wszystkich stron. Każdą porcję wyjmij łyżką cedzakową na talerz.

następnie usmaż mięso z cebulą w ten sam sposób, na koniec włóż całe mięso do kotła. Ważne jest, aby na produktach utworzyła się rumiana skorupa, co pozwoli mięsu pozostać soczystym, a ziemniaki nie rozpadną się podczas dalszego duszenia. Połóż wszystkie ziemniaki na mięsie, dopraw solą i jeszcze raz dopraw. Nie mieszaj! Wtedy ziemniaki będą gotowane na parze i nie rozpadną się.

wlej pół szklanki wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny, pozostawiając miejsce na ucieczkę pary. Po zakończeniu gotowania połóż mięso na dużym talerzu na środku i ułóż ziemniaki w kółko. Połóż surową cebulę pokrojoną w pierścienie na mięsie i udekoruj posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy