skład / składniki
metoda gotowania
do gotowania shakshuki najlepiej nadaje się żeliwna patelnia. Należy go najpierw podpalić i podgrzać w nim oliwę z oliwek. Jeśli nie ma oliwy, możesz wziąć dowolną roślinę.
posiekaj obraną cebulę na pół pierścienia i wyślij na patelnię. Dodaj tam posiekany czosnek. Nie używaj wyciskarki do czosnku, pokrój czosnek, wtedy lepiej odda swój smak i aromat. Smaż je na średnim ogniu przez kilka minut.
w tym czasie przygotujemy pomidory. Muszą być obrane ze skóry. Aby to zrobić, wcześniej zagotuj wodę i zanurz w niej pomidory nacięte na krzyż. Trzymamy je we wrzącej wodzie przez minutę i natychmiast przenosimy do zimnej wody. Wtedy skórę można łatwo usunąć. Pomidory kroimy w średnie kostki.
paprykę kroimy w paski, ostre pierścienie. Rozłóż pomidory i oba rodzaje papryki na patelni. Teraz musisz wszystko dobrze wymieszać i ugasić przez kilka minut. Zmniejsz trochę ogień, aby nasz sos się nie przypalił.
następnie dodaj koncentrat pomidorowy do sosu. Uwielbiam używać puree z pomidorów, są bardziej naturalne i smaczne, ale potrzebują więcej, gdzieś pół szklanki. I wlej trochę wody lub bulionu, tutaj spójrz na smak. SOS okaże się trochę płynny, nie jest straszny, ugotujemy go.
teraz najważniejsze są przyprawy. To oni zamienią zwykłą jajecznicę z pomidorami w słynną shakshukę. Pamiętaj, aby dodać zirę, kminek i kolendrę - ich połączenie nada potrawie niepowtarzalny orientalny aromat. Papryka, bazylia, oregano-to już twój gust, ale bez wyżej wymienionych trzech nie będzie tego.
więc posoliliśmy i doprawiliśmy SOS, ugotował się i zgęstniał, nadszedł czas na jajka. Robimy małe wgłębienia w sosie łyżką i rozbijamy w nich jajka. Staraj się, aby żółtko nie pękło. Teraz zmniejszamy ogień i doprowadzamy jajka do gotowości - białko powinno się chwycić, a żółtko pozostać płynne. Zajmie to pięć minut.
pozostaje umyć i pokroić warzywa, lepiej, jeśli jest to kolendra,ale koperek i pietruszka też będą działać. Posyp zielenią Shakshuka i podawaj. Tradycyjnie odbywa się to bezpośrednio na patelni, na której został ugotowany, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g


