Shakshuka Classic

Prawdziwe orientalne śniadanie na twoim stole! Shakshuka Classic to przepis z krajów Bliskiego Wschodu, czyli jajka gotowane w sosie pomidorowym, cebulowym, paprykowym i przyprawowym. Tradycyjnie to danie podawane jest na śniadanie. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo satysfakcjonujący i pożywny. Jedzą shakshukę z pita-rodzajem przaśnego chleba, powszechnego na Wschodzie. Serwuje również hummus i świeże warzywa. Zakończ posiłek filiżanką mocnej orientalnej kawy - i pomyśl, że twój dzień jest już w połowie udany!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 43 % 6 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

do gotowania shakshuki najlepiej nadaje się żeliwna patelnia. Należy go najpierw podpalić i podgrzać w nim oliwę z oliwek. Jeśli nie ma oliwy, możesz wziąć dowolną roślinę.

posiekaj obraną cebulę na pół pierścienia i wyślij na patelnię. Dodaj tam posiekany czosnek. Nie używaj wyciskarki do czosnku, pokrój czosnek, wtedy lepiej odda swój smak i aromat. Smaż je na średnim ogniu przez kilka minut.

w tym czasie przygotujemy pomidory. Muszą być obrane ze skóry. Aby to zrobić, wcześniej zagotuj wodę i zanurz w niej pomidory nacięte na krzyż. Trzymamy je we wrzącej wodzie przez minutę i natychmiast przenosimy do zimnej wody. Wtedy skórę można łatwo usunąć. Pomidory kroimy w średnie kostki.

paprykę kroimy w paski, ostre pierścienie. Rozłóż pomidory i oba rodzaje papryki na patelni. Teraz musisz wszystko dobrze wymieszać i ugasić przez kilka minut. Zmniejsz trochę ogień, aby nasz sos się nie przypalił.

następnie dodaj koncentrat pomidorowy do sosu. Uwielbiam używać puree z pomidorów, są bardziej naturalne i smaczne, ale potrzebują więcej, gdzieś pół szklanki. I wlej trochę wody lub bulionu, tutaj spójrz na smak. SOS okaże się trochę płynny, nie jest straszny, ugotujemy go.

teraz najważniejsze są przyprawy. To oni zamienią zwykłą jajecznicę z pomidorami w słynną shakshukę. Pamiętaj, aby dodać zirę, kminek i kolendrę - ich połączenie nada potrawie niepowtarzalny orientalny aromat. Papryka, bazylia, oregano-to już twój gust, ale bez wyżej wymienionych trzech nie będzie tego.

więc posoliliśmy i doprawiliśmy SOS, ugotował się i zgęstniał, nadszedł czas na jajka. Robimy małe wgłębienia w sosie łyżką i rozbijamy w nich jajka. Staraj się, aby żółtko nie pękło. Teraz zmniejszamy ogień i doprowadzamy jajka do gotowości - białko powinno się chwycić, a żółtko pozostać płynne. Zajmie to pięć minut.

pozostaje umyć i pokroić warzywa, lepiej, jeśli jest to kolendra,ale koperek i pietruszka też będą działać. Posyp zielenią Shakshuka i podawaj. Tradycyjnie odbywa się to bezpośrednio na patelni, na której został ugotowany, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g

Podobne przepisy