Sałatka z surowych buraków w stylu koreańskim z cebulą i czosnkiem

Przygotowanie jest bardzo proste, smak umiarkowanie ostry. Okazuje się, że jest wiele przepisów na buraki w języku koreańskim, rodzina Koreańczyków, którzy od dawna mieszkają w Rosji, podzieliła się ze mną tym przepisem. Tak przygotowali go w swojej ojczyźnie, ale jest już dostosowany do smaku dla Słowian. Ostrość można regulować lub w ogóle nie dodawać ostrej papryki. Jesteśmy bardziej popularni i już jako rodzima marchewka po koreańsku, ale buraki mają nie mniej interesujący smak i mogą słusznie zająć godne miejsce w naszym menu. Spróbuj, myślę, że wielu może polubić to danie.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 67 % 12 g
88 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane surowe buraki zetrzyj na koreańskiej tarce. Staraj się, aby słomki były długie. /Wygodnie gotować w przestronnej misce i używać rękawiczek/. Dodaj 1 łyżkę. L. ze szkiełkiem soli, wymieszaj rękami i lekko ugniataj, aby buraki stały się bardziej miękkie i puściły sok. Pozostaw na 30-40 minut. W tym czasie po 20 minutach jeszcze zagnieść i wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie kolendrę lekko usmażyć na suchej patelni, a następnie zmielić, ale nie na kurz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój cebulę na ćwiartki, a ich paski 0,3-0,4 mm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź sok z buraków i lekko wyciśnij, ale nie przesadzaj, w przeciwnym razie nie będzie soczysty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy z górkami: 5-6 ząbków czosnku, 0,5 łyżki. l mielona kolendra, 1,5 łyżki.L z dużym szkiełkiem cukier. Posyp czarny pieprz, w razie potrzeby czerwony płonący. " groszki & quot; przypraw nie mieszaj jeszcze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej patelnię, wlej 70-80 ml rafinowanego oleju roślinnego i dobrze go podgrzej. Podsmaż cebulę na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast z pieca, wlej bardzo gorący olej na przyprawy i wlej całą cebulę, dobrze wymieszaj. Na koniec wlej niepełną 1 łyżkę. l esencja octu i ponownie dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj miskę, odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij do lodówki na 6-8 godzin lub na noc. Wszyscy ! Buraki po koreańsku są gotowe. Może być podawany jako niezależne danie, jako sałatka z mięsem, ziemniakami, daniami ze zbóż, makaronem.. lub jako składnik innych sałatek, takich jak marchewka po koreańsku.

czas aktywnego gotowania wynosi około godziny, przez resztę czasu buraki należy parzyć w lodówce.

surowe buraki to warzywo dietetyczne, ale w naszej diecie jest to nowy i niezwykły produkt, jesteśmy bardziej przyzwyczajeni po obróbce cieplnej. Ale umiarkowane stosowanie surowego warzywa znacznie poprawi zdrowie, dzienna norma nie powinna przekraczać 200g. i należy go wprowadzać stopniowo.

w tej sałatce buraki są surowe, ale są poddawane obróbce cieplnej gorącym olejem, po marynowaniu "surowego" smaku wcale nie pozostaje.

Burak jest naturalnym przeciwutleniaczem, który aktywuje usuwanie toksyn i toksyn z organizmu, nadmiaru soli, szkodliwego cholesterolu. Warzywo zwiększa obronę przed niebezpiecznym działaniem radioaktywnym i ogólnie wzmacnia układ odpornościowy. Surowe buraki mają korzystny wpływ na pracę wszystkich narządów wewnętrznych, przyczyniają się do zwiększenia zapasów energii i poprawy wydajności.

ważne! Surowe buraki mogą być szkodliwe dla osób cierpiących na ostre choroby przewodu pokarmowego, a także krwawienie wewnętrzne. Zgaga, zapalenie jelita grubego, zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości, zespół jelita drażliwego, wzdęcia – przy takich dolegliwościach potrawy z surowych buraków są zabronione.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy