skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Obrane surowe buraki zetrzyj na koreańskiej tarce. Staraj się, aby słomki były długie. /Wygodnie gotować w przestronnej misce i używać rękawiczek/. Dodaj 1 łyżkę. L. ze szkiełkiem soli, wymieszaj rękami i lekko ugniataj, aby buraki stały się bardziej miękkie i puściły sok. Pozostaw na 30-40 minut. W tym czasie po 20 minutach jeszcze zagnieść i wymieszać.
Krok 3:
W międzyczasie kolendrę lekko usmażyć na suchej patelni, a następnie zmielić, ale nie na kurz.
Krok 4:
Obierz i pokrój cebulę na ćwiartki, a ich paski 0,3-0,4 mm.
Krok 5:
Odcedź sok z buraków i lekko wyciśnij, ale nie przesadzaj, w przeciwnym razie nie będzie soczysty.
Krok 6:
Dodaj przyprawy z górkami: 5-6 ząbków czosnku, 0,5 łyżki. l mielona kolendra, 1,5 łyżki.L z dużym szkiełkiem cukier. Posyp czarny pieprz, w razie potrzeby czerwony płonący. " groszki & quot; przypraw nie mieszaj jeszcze.
Krok 7:
Podgrzej patelnię, wlej 70-80 ml rafinowanego oleju roślinnego i dobrze go podgrzej. Podsmaż cebulę na złoty kolor.
Krok 8:
Natychmiast z pieca, wlej bardzo gorący olej na przyprawy i wlej całą cebulę, dobrze wymieszaj. Na koniec wlej niepełną 1 łyżkę. l esencja octu i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Przykryj miskę, odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij do lodówki na 6-8 godzin lub na noc. Wszyscy ! Buraki po koreańsku są gotowe. Może być podawany jako niezależne danie, jako sałatka z mięsem, ziemniakami, daniami ze zbóż, makaronem.. lub jako składnik innych sałatek, takich jak marchewka po koreańsku.
czas aktywnego gotowania wynosi około godziny, przez resztę czasu buraki należy parzyć w lodówce.
surowe buraki to warzywo dietetyczne, ale w naszej diecie jest to nowy i niezwykły produkt, jesteśmy bardziej przyzwyczajeni po obróbce cieplnej. Ale umiarkowane stosowanie surowego warzywa znacznie poprawi zdrowie, dzienna norma nie powinna przekraczać 200g. i należy go wprowadzać stopniowo.
w tej sałatce buraki są surowe, ale są poddawane obróbce cieplnej gorącym olejem, po marynowaniu "surowego" smaku wcale nie pozostaje.
Burak jest naturalnym przeciwutleniaczem, który aktywuje usuwanie toksyn i toksyn z organizmu, nadmiaru soli, szkodliwego cholesterolu. Warzywo zwiększa obronę przed niebezpiecznym działaniem radioaktywnym i ogólnie wzmacnia układ odpornościowy. Surowe buraki mają korzystny wpływ na pracę wszystkich narządów wewnętrznych, przyczyniają się do zwiększenia zapasów energii i poprawy wydajności.
ważne! Surowe buraki mogą być szkodliwe dla osób cierpiących na ostre choroby przewodu pokarmowego, a także krwawienie wewnętrzne. Zgaga, zapalenie jelita grubego, zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości, zespół jelita drażliwego, wzdęcia – przy takich dolegliwościach potrawy z surowych buraków są zabronione.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g