skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dobrze spłucz suchą fasolę z resztek łuski i moczyć w wodzie przez noc, dzięki czemu stanie się bardziej miękka i skróci czas gotowania. Do wody do namaczania można dodać sodę oczyszczoną, co zapobiegnie wzdęciom. Dodaj czosnek, liść laurowy do fasoli, możesz również dodać trochę oleju roślinnego, daje to nie tylko smak, ale także skraca czas gotowania. Gotuj do miękkości.
Krok 2:
Podczas gdy fasola się gotuje, musisz przygotować sos. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce i usmaż je w oleju roślinnym. Dodaj koncentrat pomidorowy (dla koloru), trochę wody i wlej sok pomidorowy, sól, pieprz, jeśli sos jest kwaśny, dodaj trochę cukru i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Krok 3:
Do przygotowanego sosu dodaj gotowaną fasolę, po wyjęciu z niej liścia laurowego i czosnku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Pozwól potrawie trochę ostygnąć i możesz podać.
Fasola w sosie pomidorowym gotowana w domu nie jest porównywalna z fasolą kupioną w sklepie. Jest to proste, a jednocześnie zdrowe danie, które będzie odpowiednie, zarówno na czczo, jak i w dowolnym innym czasie, ponieważ składniki tego dania są dostępne przez cały rok; fasola, cebula, marchew, sok pomidorowy. Możesz użyć dowolnej odmiany fasoli: ciemnej i jasnej, która najbardziej Ci się podoba, od tego zależy nie tylko smak, ale także Czas gotowania, może wynosić od jednej do trzech godzin. Ale ten czas spędzony na gotowaniu fasoli w sosie pomidorowym będzie uzasadniony doskonałym smakiem właśnie przygotowanego dania. Przygotowanie jest proste: moczyć przez noc w wodzie, możesz dodać szczyptę sody do wody (zapobiegnie to wzdęciom) i ugotować fasolę-to najdłuższy etap w całym przepisie. W czasie, gdy fasola jest gotowana, musisz zrobić sos z cebuli, marchwi, koncentratu pomidorowego, soku pomidorowego i połączyć wszystko razem: świeżo ugotowaną fasolę i sos! Możesz podawać na stole zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek lub niezależne danie. Doskonale komponuje się z kiełbaskami myśliwskimi, które nadają potrawie lekki smak mgły, a także z ziemniakami zarówno w postaci tłuczonych ziemniaków, jak i kawałków, z daniami mięsnymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g