skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do kotletów z mielonego kurczaka z twarogiem i jabłkiem potrzebujemy: mielonego kurczaka, twarogu w brykietach (lepiej wziąć taki, aby kotlety były bardziej soczyste), jabłka, koperku, jajka, czosnku, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Umyj Jabłko, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 4:
Koperek umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
Krok 5:
Dokładnie zetrzyj twaróg widelcem, aż będzie gładki. Do mielonego kurczaka dodaj twarożek, starte jabłko, czosnek, koperek, jajko, czarny pieprz i sól.
Krok 6:
Masę dokładnie zagnieść, aż będzie gładka. Jeśli mięso mielone jest płynne, możesz dodać do niego 2-4 łyżki. l kasza manna i pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Krok 7:
Z mięsa mielonego uformuj średniej wielkości kotlety i zwiń je w bułkę tartą.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim kotlet z jednej strony na złoty kolor.
Krok 9:
Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż pod przykryciem, aż uzyskasz złoty kolor.
jeśli używasz ważonego twarogu, spróbuj wziąć niezbyt suchy i niezbyt grudkowaty, w przeciwnym razie w kotletach będą odczuwalne grudki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g