kotlety z twarogiem i jabłkiem

kotlety są bardzo soczyste dzięki twarogowi i jabłkowi. Od razu spodobał mi się ten przepis ze względu na jego niezwykłość. & quot; jabłka... a nawet z twarogiem w farszu? Czy to na pewno jest pyszne?" - taka była pierwsza reakcja. Martwiłam się na próżno. Bardzo możliwe. I, jak się okazało, konieczne-kotlety okazały się niezwykle soczyste. Pomimo tego, że zarówno twarożek, jak i jabłko są słabe w kotletach. Na przykład moje dziecko, które nie znosi żadnych owoców, nigdy nie rozpoznało w nich jabłka. Ale kotlety zjadłem z wielką przyjemnością.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 19 % 5 g
143 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do kotletów z mielonego kurczaka z twarogiem i jabłkiem potrzebujemy: mielonego kurczaka, twarogu w brykietach (lepiej wziąć taki, aby kotlety były bardziej soczyste), jabłka, koperku, jajka, czosnku, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj Jabłko, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie zetrzyj twaróg widelcem, aż będzie gładki. Do mielonego kurczaka dodaj twarożek, starte jabłko, czosnek, koperek, jajko, czarny pieprz i sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masę dokładnie zagnieść, aż będzie gładka. Jeśli mięso mielone jest płynne, możesz dodać do niego 2-4 łyżki. l kasza manna i pozostawić do spęcznienia na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z mięsa mielonego uformuj średniej wielkości kotlety i zwiń je w bułkę tartą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim kotlet z jednej strony na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż pod przykryciem, aż uzyskasz złoty kolor.

jeśli używasz ważonego twarogu, spróbuj wziąć niezbyt suchy i niezbyt grudkowaty, w przeciwnym razie w kotletach będą odczuwalne grudki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy