Sałatka Praga klasyczna

Jedna z najsmaczniejszych sałatek! Nie wierzysz? Przygotuj! Sałatka Praga Classic to tradycyjna Czeska sałatka znana z niezwykłego i świeżego smaku. Różne rodzaje mięsa, świeże warzywa i soczyste słodko-kwaśne jabłko w połączeniu tworzą niesamowity i niezapomniany smak. Sałatka zawdzięcza również jasny i zrównoważony smak specjalnemu dressingowi, który zawiera kilka składników.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 17 % 4 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

zaczynamy przygotowywać tę pyszną sałatkę od tego, że moja wieprzowina (i potrzebujemy miąższu), po czym ręcznikiem papierowym osuszamy wilgoć i kładziemy mięso na desce do krojenia. Trochę bij mięso specjalnym młotkiem.

obierz czosnek i pokrój w kostkę. Umieść patelnię na wystarczająco dużym ogniu, wlej oliwę z oliwek, dobrze ją podgrzej. Włóż czosnek do oleju, smaż, mieszając, aż pachnie, a następnie usuń czosnek z patelni. Następnie włóż mięso na patelnię i smaż na złoty kolor. Nie zapomnij czasami mieszać.

następnie połóż mięso na talerzu, posyp solą, czarnym pieprzem i mieloną papryką. Mieszamy, aby sól i przyprawy były równomiernie rozłożone na mięsie. Gdy mięso trochę ostygnie, pokrój je w kostkę.

kładziemy mostek na desce do krojenia i kroimy w te same kostki, co smażone mięso. Drobno posiekaj korniszony. Po umyciu i osuszeniu jabłek serwetkami papierowymi, wycięciu rdzenia, a następnie posiekaniu miąższu w tej samej słomce co korniszony.

umyj zieloną cebulę, rozłóż ją na warstwie ręczników papierowych, osusz wilgoć na wierzchu. Wycinamy białą część pierścieniami, wycinamy również zielone pióra. Łączymy oba rodzaje mięsa w salaterce, posiekaną zieloną cebulę, korniszony, jabłka.

w osobnej misce połącz majonez, musztardę Dijon i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj. Na porcjowanych talerzach kładziemy wstępnie umyte i wysuszone liście sałaty, układamy na nich naszą sałatkę, a na wierzch podlewamy ją dressingiem. Możesz podać sos osobno w sosie, aby podlać sałatkę tuż przed użyciem.

sałatka jest gotowa do podania!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Korniszony - 28   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy