skład / składniki
metoda gotowania
Topinambur to tylko magazyn witamin. Topinambur jest nazywany przez ludzi gruszką ziemną lub dzikim słonecznikiem. Chociaż pod względem smaku i właściwości jest bardziej podobny do ziemniaków, zarówno pod względem sposobu wzrostu, jak i użytkowania (rośliny okopowe są spożywane jako żywność). Ale topinambur jest znacznie zdrowszy niż ziemniaki. Skład witaminowy bulw topinamburu zawiera witaminę C, która jest 5 razy większa niż zawartość ziemniaków. A pod względem zawartości żelaza topinambur przewyższa buraki. Ponadto topinambur zawiera: magnez, sód, wapń, krzem, potas, fluor, chrom i inne minerały.
Ojczyzną gruszki ziemnej lub topinamburu jest Ameryka Północna. Niestety w naszym kraju topinambur nie zyskał popularności. Wielu nie wie, co z niego ugotować. Tak, wszystko, co gotujesz z ziemniaków, a nawet więcej. Karczoch jerozolimski jest spożywany zarówno na surowo, jak i gotowany. Robi się z niego wszelkiego rodzaju sałatki, gotowane zupy, duszone gulasze i oczywiście robi doskonałe placki ziemniaczane.
więc zajmijmy się przygotowaniem placków ziemniaczanych z karczochów jerozolimskich:
1. Zacznijmy od przygotowania karczocha jerozolimskiego. Należy go dobrze umyć i wyczyścić. Czyszczenie karczocha jerozolimskiego jest najtrudniejszym etapem w przygotowaniu placków ziemniaczanych i najdłuższym, ponieważ karczoch jerozolimski nie jest równy z wieloma procesami.
2. Następnie pocieramy obrane bulwy karczocha jerozolimskiego na grubej tarce. Jak powiedziałem, topinambur jest jak ziemniak, tylko trochę twardszy, więc bardzo dobrze się ściera.
3. Dobrze umyj Młode strzały czosnku i drobno posiekaj. Dodaj do startego topinamburu.
4. Dodaj tam jedno jajko kurze i 2 łyżki mąki pszennej, soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj ciasto na placki ziemniaczane.
5. Smażyć placki ziemniaczane na oleju roślinnym, rozprowadzając ciasto na patelni łyżką stołową. Aby placki ziemniaczane miały równy Okrągły kształt, podczas smażenia można użyć pierścienia do serwowania.
podawaj placki ziemniaczane z karczochami Jerozolimskimi ze śmietaną lub sosem śmietanowym zmieszanym z sosem sojowym.
smacznego i kulinarnego sukcesu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Topinambur - 61 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g