placki ziemniaczane z karczochami Jerozolimskimi

Topinambur to pierwsze wiosenne witaminy! Placki ziemniaczane z karczochów jerozolimskich są przygotowywane bardzo szybko i łatwo. Okazuje się, że są obfite i pikantne w smaku, a co najważniejsze bardzo przydatne.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 56 % 14 g
136 kcal
IG: 79 / 0 / 21

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

Topinambur to tylko magazyn witamin. Topinambur jest nazywany przez ludzi gruszką ziemną lub dzikim słonecznikiem. Chociaż pod względem smaku i właściwości jest bardziej podobny do ziemniaków, zarówno pod względem sposobu wzrostu, jak i użytkowania (rośliny okopowe są spożywane jako żywność). Ale topinambur jest znacznie zdrowszy niż ziemniaki. Skład witaminowy bulw topinamburu zawiera witaminę C, która jest 5 razy większa niż zawartość ziemniaków. A pod względem zawartości żelaza topinambur przewyższa buraki. Ponadto topinambur zawiera: magnez, sód, wapń, krzem, potas, fluor, chrom i inne minerały.

Ojczyzną gruszki ziemnej lub topinamburu jest Ameryka Północna. Niestety w naszym kraju topinambur nie zyskał popularności. Wielu nie wie, co z niego ugotować. Tak, wszystko, co gotujesz z ziemniaków, a nawet więcej. Karczoch jerozolimski jest spożywany zarówno na surowo, jak i gotowany. Robi się z niego wszelkiego rodzaju sałatki, gotowane zupy, duszone gulasze i oczywiście robi doskonałe placki ziemniaczane.

więc zajmijmy się przygotowaniem placków ziemniaczanych z karczochów jerozolimskich:

1. Zacznijmy od przygotowania karczocha jerozolimskiego. Należy go dobrze umyć i wyczyścić. Czyszczenie karczocha jerozolimskiego jest najtrudniejszym etapem w przygotowaniu placków ziemniaczanych i najdłuższym, ponieważ karczoch jerozolimski nie jest równy z wieloma procesami.

2. Następnie pocieramy obrane bulwy karczocha jerozolimskiego na grubej tarce. Jak powiedziałem, topinambur jest jak ziemniak, tylko trochę twardszy, więc bardzo dobrze się ściera.

3. Dobrze umyj Młode strzały czosnku i drobno posiekaj. Dodaj do startego topinamburu.

4. Dodaj tam jedno jajko kurze i 2 łyżki mąki pszennej, soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj ciasto na placki ziemniaczane.

5. Smażyć placki ziemniaczane na oleju roślinnym, rozprowadzając ciasto na patelni łyżką stołową. Aby placki ziemniaczane miały równy Okrągły kształt, podczas smażenia można użyć pierścienia do serwowania.

podawaj placki ziemniaczane z karczochami Jerozolimskimi ze śmietaną lub sosem śmietanowym zmieszanym z sosem sojowym.

smacznego i kulinarnego sukcesu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Topinambur - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g

Podobne przepisy