skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątróbkę drobiową z sosem na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Jeśli wątróbka drobiowa jest zamrożona, należy ją wcześniej wyjąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do samodzielnego rozmrożenia. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą i osusz. Jeśli masz małą cebulę, możesz wziąć 2-3 cebule. Mam jedną, ale dużą.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w półpierścienie. Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty, aby stała się przezroczysta.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki. Następnie dodaj startą marchewkę na patelnię do cebuli. Na średnim ogniu smaż warzywa jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Pokrój wątrobę na kawałki i włóż na patelnię do warzyw. Wszystko wymieszaj. Po 2-3 minutach smażenia wątroba zmieni kolor.
Krok 5:
Keczup wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej na patelnię. Dostosuj ilość wody do swojego gustu. Uwielbiam, żeby sos był większy. Doprowadź wszystko do wrzenia. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 6:
Wątróbka drobiowa gotuje się bardzo szybko. Złam kawałek-powinien być równomiernie szary, bez różowego odcienia. Jeśli keczup jest kwaśny, możesz dodać trochę cukru. Podczas duszenia SOS nieco zgęstnieje.
Krok 7:
Gotową wątróbkę drobiową można uzupełnić przystawką z tłuczonych ziemniaków. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g