wątróbka drobiowa z sosem na patelni z cebulą

niedrogi zdrowy i pyszny obiad lub drugi w 20 minut! Wątróbka drobiowa z sosem na patelni z cebulą nie wymaga dużo wysiłku, czasu i pieniędzy. Danie jest niskokaloryczne, jest dużo białka który jest lekkostrawny i pozwala nasycić się małą porcją. Polecam tym, którzy dbają o zdrowie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 23 % 6 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątróbkę drobiową z sosem na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Jeśli wątróbka drobiowa jest zamrożona, należy ją wcześniej wyjąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do samodzielnego rozmrożenia. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą i osusz. Jeśli masz małą cebulę, możesz wziąć 2-3 cebule. Mam jedną, ale dużą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w półpierścienie. Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty, aby stała się przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki. Następnie dodaj startą marchewkę na patelnię do cebuli. Na średnim ogniu smaż warzywa jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wątrobę na kawałki i włóż na patelnię do warzyw. Wszystko wymieszaj. Po 2-3 minutach smażenia wątroba zmieni kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Keczup wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej na patelnię. Dostosuj ilość wody do swojego gustu. Uwielbiam, żeby sos był większy. Doprowadź wszystko do wrzenia. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wątróbka drobiowa gotuje się bardzo szybko. Złam kawałek-powinien być równomiernie szary, bez różowego odcienia. Jeśli keczup jest kwaśny, możesz dodać trochę cukru. Podczas duszenia SOS nieco zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotową wątróbkę drobiową można uzupełnić przystawką z tłuczonych ziemniaków. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy