placki bez drożdży na kefirze z zieloną cebulą i jajkami

gotuje się szybko i je jeszcze szybciej! Ciesz się domowymi wypiekami-delikatnymi i pysznymi leniwymi ciastami z zieloną cebulą i jajkiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 50 % 22 g
237 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne leniwe ciasta bez drożdży, ugotuj jajka na twardo i przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać przez sito do dużej miski trzysta gramów mąki, dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i wymieszać trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli do smaku do kubka z kefirem o temperaturze pokojowej, jedną łyżkę cukru, cztery łyżki oleju roślinnego i mieszając trzepaczką, aż będzie gładka, wlej do miski z mąką, dokładnie mieszając wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie zagniataj ciasto rękami, aż będzie delikatne, powinno łatwo oddzielić się od rąk, po czym zbieramy je w bryłę i przykrywamy ręcznikiem, usuwamy na trzydzieści minut na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bardzo drobno posiekaj pięćset gramów zielonej cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż posiekaną zieloną cebulę w misce, dodaj sól do smaku i ugniataj ją drewnianym tłuczkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na grubej tarce zetrzyj pięć gotowanych jajek, dodaj je do miski do cebuli i wymieszaj, aby uzyskać wspaniałe nadzienie do ciast.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smarując powierzchnię stołu olejem roślinnym i kładąc na nim ciasto, dobrze zagniatamy na miękką teksturę i zbieramy w rolkę, którą dzielimy na mniejsze kawałki. Ugniatamy kawałki ciasta do ciasta niezbędnego do przygotowania ciasta i rozprowadzamy na jego środku wymaganą ilość nadzienia kawałkami masła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Łączymy przeciwległe krawędzie ciasta i dobrze je ściskamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ściśnij ciasto bardziej gęsto, aby nie otworzyło się podczas smażenia i pięknie je uformuj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzej patelnię z przyzwoitą ilością oleju roślinnego na kuchence z dużym ogniem do pożądanego stanu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmniejszamy ogień pieca i kładziemy placki na patelni szwem w dół dla niezawodności, które smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż powstanie złoty złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugotowane placki wkładamy do talerza pokrytego papierową serwetką, aby zebrać nadmiar oleju, a następnie rozprowadzamy na wygodnym do tego naczyniu.

moje placki bez drożdży z zieloną cebulą i jajkiem są spożywane natychmiast, radzę podwoić porcję. Moja ukochana babcia, która mieszkała na wsi, nauczyła mnie gotować takie ciasta. Latem obudzisz się, a ciasta są już gorące na stole bujne jak puch z chrupiącą skórką i bogatym nadzieniem. Nie odmawiaj sobie przyjemności gotowania i pamiętania mojej babci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy