skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne leniwe ciasta bez drożdży, ugotuj jajka na twardo i przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Przesiać przez sito do dużej miski trzysta gramów mąki, dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i wymieszać trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli do smaku do kubka z kefirem o temperaturze pokojowej, jedną łyżkę cukru, cztery łyżki oleju roślinnego i mieszając trzepaczką, aż będzie gładka, wlej do miski z mąką, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
Krok 4:
Dokładnie zagniataj ciasto rękami, aż będzie delikatne, powinno łatwo oddzielić się od rąk, po czym zbieramy je w bryłę i przykrywamy ręcznikiem, usuwamy na trzydzieści minut na bok.
Krok 5:
Bardzo drobno posiekaj pięćset gramów zielonej cebuli.
Krok 6:
Rozłóż posiekaną zieloną cebulę w misce, dodaj sól do smaku i ugniataj ją drewnianym tłuczkiem.
Krok 7:
Na grubej tarce zetrzyj pięć gotowanych jajek, dodaj je do miski do cebuli i wymieszaj, aby uzyskać wspaniałe nadzienie do ciast.
Krok 8:
Smarując powierzchnię stołu olejem roślinnym i kładąc na nim ciasto, dobrze zagniatamy na miękką teksturę i zbieramy w rolkę, którą dzielimy na mniejsze kawałki. Ugniatamy kawałki ciasta do ciasta niezbędnego do przygotowania ciasta i rozprowadzamy na jego środku wymaganą ilość nadzienia kawałkami masła.
Krok 9:
Łączymy przeciwległe krawędzie ciasta i dobrze je ściskamy.
Krok 10:
Ściśnij ciasto bardziej gęsto, aby nie otworzyło się podczas smażenia i pięknie je uformuj.
Krok 11:
Podgrzej patelnię z przyzwoitą ilością oleju roślinnego na kuchence z dużym ogniem do pożądanego stanu.
Krok 12:
Zmniejszamy ogień pieca i kładziemy placki na patelni szwem w dół dla niezawodności, które smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż powstanie złoty złoty kolor.
Krok 13:
Ugotowane placki wkładamy do talerza pokrytego papierową serwetką, aby zebrać nadmiar oleju, a następnie rozprowadzamy na wygodnym do tego naczyniu.
moje placki bez drożdży z zieloną cebulą i jajkiem są spożywane natychmiast, radzę podwoić porcję. Moja ukochana babcia, która mieszkała na wsi, nauczyła mnie gotować takie ciasta. Latem obudzisz się, a ciasta są już gorące na stole bujne jak puch z chrupiącą skórką i bogatym nadzieniem. Nie odmawiaj sobie przyjemności gotowania i pamiętania mojej babci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g