skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wątróbkę z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć folie, posolić. Smażyć na oleju roślinnym z obu stron. Przenieś na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju roślinnego.
Krok 2:
Pistacje zmiel młotkiem. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na połówki lub ćwiartki (opcjonalnie).
Krok 3:
Pieczona wątróbka drobiowa pokrojona w plastry lub paski (opcjonalnie).
Krok 4:
Umyj liście sałaty, osusz, rozerwij rękami, połącz z mieszanką innych sałatek, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Przygotuj sos. Wymieszaj musztardę, miód i sok z cytryny. Dodaj oliwę z oliwek, ubij trzepaczką.
Krok 6:
Połóż liście sałaty na wygodnym dla Ciebie naczyniu ze zjeżdżalnią, ułóż wątrobę, pomidory na wierzchu, polej dressingiem, posyp pistacjami. W razie potrzeby wszystko można wymieszać
wątróbka drobiowa jest niedrogim i bardzo przydatnym składnikiem wielu sałatek. Jeśli chodzi o smak, ogólnie rzecz biorąc, sałatki z wątróbką drobiową niewiele różnią się od tradycyjnych sałatek mięsnych. Przynajmniej jeśli wątroba jest odpowiednio przygotowana i ugotowana. Nawiasem mówiąc, nie ma jednego właściwego sposobu przygotowania wątróbki drobiowej do sałatek. Można go gotować, smażyć lub dusić - wszystkie opcje są dobre na swój sposób. Jednocześnie prawie w każdej formie wątróbka drobiowa harmonijnie łączy się ze świeżymi i konserwowanymi warzywami, owocami i grzybami. Więc możesz eksperymentować!
jeśli masz dość zwykłych obfitych sałatek, takich jak Olivier lub vinaigrette, nadszedł czas, aby spróbować sałatki z wątróbki drobiowej i ziół.Zwykłe potrawy w ciekawym przepisie. Sałatki ze świeżymi ziołami są dobre dla każdego. Gotują się bardzo szybko, a składniki można zmieniać według gustu wszystkich członków rodziny.Jest sycący, ale jednocześnie kosztem sałatek-lekki, przewiewny, bardzo apetyczny. Zamiast wątróbki drobiowej można użyć smażonego fileta z kurczaka, krewetek lub filetów z ryb morskich.Ta sałatka może ozdobić zarówno codzienny stół, jak i świąteczny, być wizytówką każdej gospodyni domowej.
sałatkę z wątróbką można podawać w porcjach lub na wspólnym talerzu. Ponadto jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g