zielona sałatka z wątróbką drobiową

zdrowe i smaczne, satysfakcjonujące i łatwe, niedrogie i godne.
JaninaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 15 % 5 g
223 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wątróbkę z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć folie, posolić. Smażyć na oleju roślinnym z obu stron. Przenieś na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pistacje zmiel młotkiem. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na połówki lub ćwiartki (opcjonalnie).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczona wątróbka drobiowa pokrojona w plastry lub paski (opcjonalnie).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj liście sałaty, osusz, rozerwij rękami, połącz z mieszanką innych sałatek, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos. Wymieszaj musztardę, miód i sok z cytryny. Dodaj oliwę z oliwek, ubij trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż liście sałaty na wygodnym dla Ciebie naczyniu ze zjeżdżalnią, ułóż wątrobę, pomidory na wierzchu, polej dressingiem, posyp pistacjami. W razie potrzeby wszystko można wymieszać

wątróbka drobiowa jest niedrogim i bardzo przydatnym składnikiem wielu sałatek. Jeśli chodzi o smak, ogólnie rzecz biorąc, sałatki z wątróbką drobiową niewiele różnią się od tradycyjnych sałatek mięsnych. Przynajmniej jeśli wątroba jest odpowiednio przygotowana i ugotowana. Nawiasem mówiąc, nie ma jednego właściwego sposobu przygotowania wątróbki drobiowej do sałatek. Można go gotować, smażyć lub dusić - wszystkie opcje są dobre na swój sposób. Jednocześnie prawie w każdej formie wątróbka drobiowa harmonijnie łączy się ze świeżymi i konserwowanymi warzywami, owocami i grzybami. Więc możesz eksperymentować!
jeśli masz dość zwykłych obfitych sałatek, takich jak Olivier lub vinaigrette, nadszedł czas, aby spróbować sałatki z wątróbki drobiowej i ziół.Zwykłe potrawy w ciekawym przepisie. Sałatki ze świeżymi ziołami są dobre dla każdego. Gotują się bardzo szybko, a składniki można zmieniać według gustu wszystkich członków rodziny.Jest sycący, ale jednocześnie kosztem sałatek-lekki, przewiewny, bardzo apetyczny. Zamiast wątróbki drobiowej można użyć smażonego fileta z kurczaka, krewetek lub filetów z ryb morskich.Ta sałatka może ozdobić zarówno codzienny stół, jak i świąteczny, być wizytówką każdej gospodyni domowej.
sałatkę z wątróbką można podawać w porcjach lub na wspólnym talerzu. Ponadto jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy