grillowany stek z tuńczyka

przepyszne danie rybne zachwyci wszystkich! Gotuj! Grillowany stek z tuńczyka to niezwykle proste i jednocześnie smaczne danie. Ogromnym plusem jest minimalny wysiłek i niewielka ilość czasu, który musisz poświęcić na gotowanie. Tuńczyk - sama ryba jest bardzo smaczna, a grillowana okazuje się nie do pochwały. Wewnątrz soczyste, na górze-ze skórką. Bardzo smaczne i apetyczne! Nadaje się do serwowania na świątecznym stole.
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 74 % 14 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 5 % 1 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

rozgrzej grill, ciepło jest silne. W międzyczasie kilkakrotnie składamy folię, tworząc "tacę" na stek rybny. Folia powinna być wystarczająco mocna, aby pomieścić ciężki stek rybny. Smarujemy go niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie umieszczamy na jakimś naczyniu, na którym przeniesiemy rybę do grilla.

umieść stek rybny w powstałej tacy foliowej. Na wierzch polej rybę sokiem z cytryny, a następnie białym winem. Lepiej wybrać wino wytrawne i wysokiej jakości-od tego zależy smak gotowego dania. Połóż mały kawałek masła na rybie.

bierzemy mały pojemnik i mieszamy w nim sól i przyprawy: czosnek w proszku, cebula w proszku, aromatyczne zioła (oregano, bazylia, koperek). Wszystko dokładnie wymieszaj, a powstałą mieszaninę posyp stek rybny na wierzchu. Staramy się to robić równomiernie. Następnie posyp stek słodką papryką.

rozłóż stek w folii na gorącym grillu. Gotuj w nim rybę przez 10 minut, nie więcej. Bardzo ważne jest, aby nie gotować steku, w przeciwnym razie ryba stanie się sucha i bez smaku, straci soczystość i rozpadnie się. Kolejną ważną kwestią jest to, że nie musisz odwracać steku!

tuńczyk ugotował się, gdy stał się jasnoróżowy już nieprzezroczysty, ale wciąż wystarczająco twardy. Jeśli naciśniesz go tylną częścią widelca, delikatnie naciska. Ostrożnie wyjmij gotowy stek szpatułką, przełóż na piękny szeroki talerz, udekoruj plasterkami limonki (opcjonalnie). Możesz również polać stek sokiem z limonki na wierzchu.

podawaj ryby ze świeżymi ziołami. Możesz również wlać kieliszek dobrego białego wina do steku.

to cudownie smaczne i wykwintne danie jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal / 100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g
  • Stek z tuńczyka - 136   kcal/100g

Podobne przepisy