skład / składniki
metoda gotowania
rozgrzej grill, ciepło jest silne. W międzyczasie kilkakrotnie składamy folię, tworząc "tacę" na stek rybny. Folia powinna być wystarczająco mocna, aby pomieścić ciężki stek rybny. Smarujemy go niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie umieszczamy na jakimś naczyniu, na którym przeniesiemy rybę do grilla.
umieść stek rybny w powstałej tacy foliowej. Na wierzch polej rybę sokiem z cytryny, a następnie białym winem. Lepiej wybrać wino wytrawne i wysokiej jakości-od tego zależy smak gotowego dania. Połóż mały kawałek masła na rybie.
bierzemy mały pojemnik i mieszamy w nim sól i przyprawy: czosnek w proszku, cebula w proszku, aromatyczne zioła (oregano, bazylia, koperek). Wszystko dokładnie wymieszaj, a powstałą mieszaninę posyp stek rybny na wierzchu. Staramy się to robić równomiernie. Następnie posyp stek słodką papryką.
rozłóż stek w folii na gorącym grillu. Gotuj w nim rybę przez 10 minut, nie więcej. Bardzo ważne jest, aby nie gotować steku, w przeciwnym razie ryba stanie się sucha i bez smaku, straci soczystość i rozpadnie się. Kolejną ważną kwestią jest to, że nie musisz odwracać steku!
tuńczyk ugotował się, gdy stał się jasnoróżowy już nieprzezroczysty, ale wciąż wystarczająco twardy. Jeśli naciśniesz go tylną częścią widelca, delikatnie naciska. Ostrożnie wyjmij gotowy stek szpatułką, przełóż na piękny szeroki talerz, udekoruj plasterkami limonki (opcjonalnie). Możesz również polać stek sokiem z limonki na wierzchu.
podawaj ryby ze świeżymi ziołami. Możesz również wlać kieliszek dobrego białego wina do steku.
to cudownie smaczne i wykwintne danie jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal / 100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Suszona cebula - 273 kcal/100g
- Stek z tuńczyka - 136 kcal/100g