steki z tuńczyka na grillu

dobra alternatywa dla dań mięsnych na spotkania na świeżym powietrzu. Steki z tuńczyka na grillu są bardzo łatwe do przygotowania i znacznie szybsze niż mięso. Aby ryba dobrze się upiekła, uzyskała złotą chrupiącą skórkę, ale pozostała soczysta i delikatna w środku, wystarczy kilka minut z każdej strony. Ryba również nie wymaga wstępnego długiego marynowania. Przy tych wszystkich zaletach tuńczyk ma doskonały smak i niesamowity aromat - nikogo nie pozostawi obojętnym!
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 0 % 0 g
228 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

tuńczyk jest jednym z najbardziej znanych i lubianych przez wszystkich rodzajów ryb. Ma wyjątkowy smak. Ponadto tuńczyk jest liderem pod względem zawartości białka tak korzystnego dla ludzkiego organizmu. Ludzie nazywają tę rybę "wołowiną morską".

pomimo tego, że ta ryba nie żyje na naszych szerokościach geograficznych, coraz częściej pojawia się na półkach sklepów rybnych, w wyspecjalizowanych działach supermarketu. Możesz kupić zarówno pojedyncze części tuszy tuńczyka (ryba jest zwykle duża), jak i gotowe pokrojone steki rybne, co jest niewątpliwie bardzo wygodne dla konsumenta.

przede wszystkim należy dokładnie spłukać kawałki ryby pod chłodną bieżącą wodą. Następnie wytrzyj je do sucha ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Jeśli steki z tuńczyka są zamrożone, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej.

w osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i sok z limonki. Dodaj sól morską i suche przyprawy według własnych upodobań. Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny. Smak marynaty z tego oczywiście trochę się zmieni, ale cytryna również dobrze komponuje się z tą rybą.

umieść steki z tuńczyka w szczelnej, szczelnej torbie i wlej do niej wcześniej przygotowaną marynatę. Następnie szczelnie zamknij (lub zawiąż) torbę i obracając w różnych kierunkach, przykryj marynatę całym obszarem steku rybnego.

włóż paczkę steków z tuńczyka do lodówki na około pół godziny. W tym czasie ryba wchłonie wszystkie soki marynaty, dzięki czemu jej mięso będzie bardziej miękkie, delikatniejsze i niewątpliwie bogatsze w smak.

po określonym czasie możesz rozpocząć bezpośrednie pieczenie steków rybnych na grillu. Przed umieszczeniem ryby na grillu należy ją wyjąć z torby z marynatą. Ostrymi ruchami strząśnij resztki marynaty - nie będzie już potrzebna. I smaż tuńczyka na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony, aż będzie apetyczny złoty kolor.

podawaj steki z tuńczyka najlepiej z ziołami, warzywami, a nawet owocami. Na przykład idealnie komponuje się ze wszystkimi rodzajami owoców cytrusowych.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Stek z tuńczyka - 136   kcal/100g

Podobne przepisy