skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotujmy rybę. Dobrze umyj trzy rozmrożone steki, osusz nadmiar wilgoci czystą szmatką lub papierowymi serwetkami. następnie obficie doprawiamy steki rybne solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Wcieramy przyprawy w miąższ rybny.
przygotowujemy trzy spodki, do których wlewamy: w jednym - bułkę tartą, w drugim - mąkę, w trzecim rozbijamy jajko i wstrząsamy widelcem. Zawartość każdego spodka doprawiamy odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu.
stawiamy patelnię na dużym ogniu, aby się rozgrzać, lepiej-żeliwo. Ogrzewamy go dobrze, wlewając do niego olej roślinny. Po podgrzaniu przechodzimy do głównego etapu gotowania - smażonej ryby.
co zrobimy? Bierzemy pierwszy stek i zanurzamy w mące stroną do dołu, gdzie znajduje się skóra. Następnie zanurzamy stek w jajku, a następnie w bułce tartej. Naciskamy stek na krakersy, aby przykleiły się gęstą warstwą, skórką. Stek kładziemy na czystym talerzu i robimy to samo z resztą kawałków ryby.
teraz włóż wszystkie steki na rozgrzaną patelnię i smaż rybę przez 5 minut. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kilka minut-nie więcej niż 5. Jest to ważne, ponieważ ryby nie można przygotować - traci smak i zaczyna się rozpadać.
gotowe steki układamy na porcjowanych talerzach. Doprawiamy je ulubionymi sosami pasującymi do ryb. Udekoruj świeżymi ziołami i plasterkami lub plasterkami cytryny lub limonki. Na wierzchu steki polej sokiem z cytryny( limonki), podawaj je na stole, aż ryba ostygnie.
smacznego i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Stek z dorsza - 204 kcal/100g