stek z dorsza na patelni

proste, bardzo szybkie i niesamowicie smaczne! Stek z dorsza na patelni smażony w cieście jest pyszny! Gotowanie ryb jest tak proste i szybkie, że nawet początkujący kucharz z powodzeniem sobie z tym poradzi. Przygotowanie pysznego obiadu zajmuje kilka minut. Stek można podawać z dowolnym dodatkiem: ziemniakami, makaronem, ryżem, warzywami - świeżymi lub pieczonymi. Świeże warzywa i plasterki cytryny lub limonki dobrze komponują się ze smażoną rybą. Możesz również podać dowolny odpowiedni sos do ryby, na przykład kremowy jest idealny.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 15 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 42 % 18 g
277 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

na początek przygotujmy rybę. Dobrze umyj trzy rozmrożone steki, osusz nadmiar wilgoci czystą szmatką lub papierowymi serwetkami. następnie obficie doprawiamy steki rybne solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Wcieramy przyprawy w miąższ rybny.

przygotowujemy trzy spodki, do których wlewamy: w jednym - bułkę tartą, w drugim - mąkę, w trzecim rozbijamy jajko i wstrząsamy widelcem. Zawartość każdego spodka doprawiamy odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu.

stawiamy patelnię na dużym ogniu, aby się rozgrzać, lepiej-żeliwo. Ogrzewamy go dobrze, wlewając do niego olej roślinny. Po podgrzaniu przechodzimy do głównego etapu gotowania - smażonej ryby.

co zrobimy? Bierzemy pierwszy stek i zanurzamy w mące stroną do dołu, gdzie znajduje się skóra. Następnie zanurzamy stek w jajku, a następnie w bułce tartej. Naciskamy stek na krakersy, aby przykleiły się gęstą warstwą, skórką. Stek kładziemy na czystym talerzu i robimy to samo z resztą kawałków ryby.

teraz włóż wszystkie steki na rozgrzaną patelnię i smaż rybę przez 5 minut. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kilka minut-nie więcej niż 5. Jest to ważne, ponieważ ryby nie można przygotować - traci smak i zaczyna się rozpadać.

gotowe steki układamy na porcjowanych talerzach. Doprawiamy je ulubionymi sosami pasującymi do ryb. Udekoruj świeżymi ziołami i plasterkami lub plasterkami cytryny lub limonki. Na wierzchu steki polej sokiem z cytryny( limonki), podawaj je na stole, aż ryba ostygnie.

smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Stek z dorsza - 204   kcal/100g

Podobne przepisy