stek z sum w cieście

Carl dla Clary robi sum w cieście! A ty? Stek z sum w cieście to idealne połączenie potraw! Mięso sum jest z natury bardzo delikatne. Dlatego metoda smażenia w cieście jest dla niego idealna. W ten sposób uzyskasz apetyczną złotą skórkę, a steki nie rozpadną się na patelni. To danie jest szczególnie dobrze podawane z różnymi dodatkami, ale nadaje się również jako samodzielne lub do napojów piankowych.
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 26 % 7 g
162 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

ciasto należy zacząć gotować na godzinę przed smażeniem ryby. Piwo i jajka należy najpierw schłodzić. Potrzebujemy również Sita do przesiewania mąki i ubijania jajek - wystarczy trzepaczka; ręczniki papierowe.

mrożone steki wyjmujemy z zamrażarki i pozostawiamy do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.

teraz ciasto:

- wszystkie suche elementy, z wyjątkiem mąki, dokładnie wymieszaj;

- koperek bardzo mocno rozdrobniony Dodaj do suchej mieszanki i jeszcze wymieszaj;

- podziel jajka na białka i żółtka;

- ubij żółtka, ubij białka i wstaw do lodówki;

- stopniowo dodawaj suchą mieszankę do ubitych żółtek, ciągle mieszając;

- dodaj piwo, a następnie białka z lodówki do powstałej mieszanki i wymieszaj w ten sam sposób;

- stopniowo wprowadzaj mąkę do powstałej cieczy przez sito;

- dokładnie wymieszaj w procesie, ciasto powinno być jak najbardziej jednorodne;

- mieszaj do pożądanej konsystencji-aby zanurzona łyżka w cieście była równomiernie pokryta i nie świeciła.

ciasto jest gotowe, należy je włożyć do lodówki.

w międzyczasie przygotuj głęboką miskę z bardzo zimną wodą, w której stanie naczynie z ciastem podczas smażenia ryby.

umieść patelnię z olejem na kuchence, średnim ogniu. Konieczne jest, aby olej rozgrzał się do takiej temperatury, że spadająca kropla ciasta natychmiast i szybko chwyci się i nie przyklei się do dna.

podczas podgrzewania oleju opłucz steki po rozmrożeniu pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj do sucha. Im bardziej sucha ryba, tym lepiej ciasto na nią spadnie.

możesz jednak położyć steki na powierzchni roboczej i bardzo lekko posypać mąką. Część powierzchni pokrywamy ręcznikami papierowymi, na których układamy smażone stosy sum w cieście.

wyciągamy ciasto, sprawdzamy olej i ruszamy:

- bierzemy stek z sum i zanurzamy w cieście;

- lekkim uchwytem, maksymalnie dwoma palcami, ostrożnie wyjmij i szybko rozłóż na patelni;

- i tak dalej, aż patelnia będzie pełna, ale nie ciasno, ale tak, aby wygodnie było obrócić rybę.

musisz zapamiętać kolejność układania ryb.

A aby zanurzyć steki w cieście, możesz użyć alternatywnych metod, na przykład za pomocą pałeczek lub szpikulca. Nie boimy się eksperymentować :)

po ułożeniu ostatniego steku natychmiast obracamy steki na patelni w tej samej kolejności, w jakiej zostały ułożone.

kontynuujemy w tym samym duchu, aż steki będą gotowe - to znaczy do pożądanej Skórki! I nie możesz się martwić: ryba jest delikatna i miękka, wewnątrz ciasta piecze się szybciej niż tworzy się skorupa :)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Stek z sum - 98   kcal/100g

Podobne przepisy