skład / składniki
metoda gotowania
ciasto należy zacząć gotować na godzinę przed smażeniem ryby. Piwo i jajka należy najpierw schłodzić. Potrzebujemy również Sita do przesiewania mąki i ubijania jajek - wystarczy trzepaczka; ręczniki papierowe.
mrożone steki wyjmujemy z zamrażarki i pozostawiamy do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
teraz ciasto:
- wszystkie suche elementy, z wyjątkiem mąki, dokładnie wymieszaj;
- koperek bardzo mocno rozdrobniony Dodaj do suchej mieszanki i jeszcze wymieszaj;
- podziel jajka na białka i żółtka;
- ubij żółtka, ubij białka i wstaw do lodówki;
- stopniowo dodawaj suchą mieszankę do ubitych żółtek, ciągle mieszając;
- dodaj piwo, a następnie białka z lodówki do powstałej mieszanki i wymieszaj w ten sam sposób;
- stopniowo wprowadzaj mąkę do powstałej cieczy przez sito;
- dokładnie wymieszaj w procesie, ciasto powinno być jak najbardziej jednorodne;
- mieszaj do pożądanej konsystencji-aby zanurzona łyżka w cieście była równomiernie pokryta i nie świeciła.
ciasto jest gotowe, należy je włożyć do lodówki.
w międzyczasie przygotuj głęboką miskę z bardzo zimną wodą, w której stanie naczynie z ciastem podczas smażenia ryby.
umieść patelnię z olejem na kuchence, średnim ogniu. Konieczne jest, aby olej rozgrzał się do takiej temperatury, że spadająca kropla ciasta natychmiast i szybko chwyci się i nie przyklei się do dna.
podczas podgrzewania oleju opłucz steki po rozmrożeniu pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj do sucha. Im bardziej sucha ryba, tym lepiej ciasto na nią spadnie.
możesz jednak położyć steki na powierzchni roboczej i bardzo lekko posypać mąką. Część powierzchni pokrywamy ręcznikami papierowymi, na których układamy smażone stosy sum w cieście.
wyciągamy ciasto, sprawdzamy olej i ruszamy:
- bierzemy stek z sum i zanurzamy w cieście;
- lekkim uchwytem, maksymalnie dwoma palcami, ostrożnie wyjmij i szybko rozłóż na patelni;
- i tak dalej, aż patelnia będzie pełna, ale nie ciasno, ale tak, aby wygodnie było obrócić rybę.
musisz zapamiętać kolejność układania ryb.
A aby zanurzyć steki w cieście, możesz użyć alternatywnych metod, na przykład za pomocą pałeczek lub szpikulca. Nie boimy się eksperymentować :)
po ułożeniu ostatniego steku natychmiast obracamy steki na patelni w tej samej kolejności, w jakiej zostały ułożone.
kontynuujemy w tym samym duchu, aż steki będą gotowe - to znaczy do pożądanej Skórki! I nie możesz się martwić: ryba jest delikatna i miękka, wewnątrz ciasta piecze się szybciej niż tworzy się skorupa :)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Stek z sum - 98 kcal/100g