steki z dorsza w powolnej kuchence

soczysty i pyszny dorsz to prosty przepis na powolną kuchenkę! Steki z dorsza w powolnej kuchence są niesamowicie smaczne i dosłownie rozpływają się w ustach. Duże, niskotłuszczowe kawałki prawie bez kości są idealne nie tylko do codziennego menu rodzinnego, ale także do serwowania gościom. Ogólnie rzecz biorąc, obfite, pożywne i niezbyt drogie danie, które jest łatwe do przygotowania.
Kostka RubikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 0 % 0 g
212 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

dorsz jest zwykle sprzedawany zamrożony, więc nie trzeba go czyścić. Możesz kupić gotowe steki lub samodzielnie pokroić tuszę na steki. Zrób to po prostu po stopieniu się ryby. Konieczne jest prawidłowe rozmrażanie dorsza, to znaczy usunięcie go z zamrażarki i wcześniejsze przeniesienie na dolną półkę lodówki. Jest to konieczne, aby ryba rozmrażała się stopniowo, powoli. Dzięki temu zachowa doskonały smak i użyteczne właściwości do maksimum. W żadnym wypadku nie ma potrzeby rozmrażania ryb w kuchence mikrofalowej lub gorącej wodzie.

więc ryba jest rozmrożona-przystępujemy bezpośrednio do jej przygotowania. Przede wszystkim dokładnie spłucz dorsza pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie posyp kawałki ryby świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem (jeśli jest świeżo zmielony, nada gotowemu daniu specjalny aromat i urok) i pozostaw na 15-30 minut. Ale marynujemy ryby nie dłużej niż pół godziny.

następnie rozpuść masło w misce multicookera w trybie "smażenie"lub " Multipowar". W niektórych multicookerach do smażenia używa się trybu "pieczenia". Rozłóż marynowane steki rybne w stopionym maśle i smaż każdy kawałek ryby przez 3-4 minuty z każdej strony (do pożądanego stopnia rumienia). Następnie delikatnie obróć steki i smaż z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty.

ryba gotuje się szybko. Tutaj lepiej upewnić się, że się nie rozgotuje i nie stanie się zbyt suchy. Jeśli masz wątpliwości co do gotowości ryby, zamknij pokrywkę multicookera i pozostaw rybę na podgrzewaniu przez 5 minut. W tym czasie steki będą w pełni ugotowane, ale zachowają swoją soczystość.

Teraz jest ostatni etap. Ryby układamy na talerzach, uzupełniamy w razie potrzeby dodatkiem gotowanych (smażonych, pieczonych) lub świeżych warzyw, zbóż, makaronu lub ziemniaków. Świeże warzywa idealnie komponują się z rybami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Stek z dorsza - 204   kcal/100g

Podobne przepisy