skład / składniki
metoda gotowania
dorsz jest zwykle sprzedawany zamrożony, więc nie trzeba go czyścić. Możesz kupić gotowe steki lub samodzielnie pokroić tuszę na steki. Zrób to po prostu po stopieniu się ryby. Konieczne jest prawidłowe rozmrażanie dorsza, to znaczy usunięcie go z zamrażarki i wcześniejsze przeniesienie na dolną półkę lodówki. Jest to konieczne, aby ryba rozmrażała się stopniowo, powoli. Dzięki temu zachowa doskonały smak i użyteczne właściwości do maksimum. W żadnym wypadku nie ma potrzeby rozmrażania ryb w kuchence mikrofalowej lub gorącej wodzie.
więc ryba jest rozmrożona-przystępujemy bezpośrednio do jej przygotowania. Przede wszystkim dokładnie spłucz dorsza pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie posyp kawałki ryby świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem (jeśli jest świeżo zmielony, nada gotowemu daniu specjalny aromat i urok) i pozostaw na 15-30 minut. Ale marynujemy ryby nie dłużej niż pół godziny.
następnie rozpuść masło w misce multicookera w trybie "smażenie"lub " Multipowar". W niektórych multicookerach do smażenia używa się trybu "pieczenia". Rozłóż marynowane steki rybne w stopionym maśle i smaż każdy kawałek ryby przez 3-4 minuty z każdej strony (do pożądanego stopnia rumienia). Następnie delikatnie obróć steki i smaż z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty.
ryba gotuje się szybko. Tutaj lepiej upewnić się, że się nie rozgotuje i nie stanie się zbyt suchy. Jeśli masz wątpliwości co do gotowości ryby, zamknij pokrywkę multicookera i pozostaw rybę na podgrzewaniu przez 5 minut. W tym czasie steki będą w pełni ugotowane, ale zachowają swoją soczystość.
Teraz jest ostatni etap. Ryby układamy na talerzach, uzupełniamy w razie potrzeby dodatkiem gotowanych (smażonych, pieczonych) lub świeżych warzyw, zbóż, makaronu lub ziemniaków. Świeże warzywa idealnie komponują się z rybami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Stek z dorsza - 204 kcal/100g