skład / składniki
metoda gotowania
kupowanie świeżego tuńczyka, który nie przebył długiej drogi od miejsca połowu do stoiska na targu rybnym, jest prawie niemożliwe, więc bez zbędnych wyrzutów sumienia bierzemy mrożone ryby. Aby gotowe danie okazało się delikatne, rozpływające się w ustach, ale nie rozpadające się z wyprzedzeniem, należy przestrzegać zasad jego rozmrażania. Najważniejsze, nie tylko dla tuńczyka, ale także dla innych gatunków - rozmrażanie ryb jest konieczne tylko w lodówce. Z góry wyjmujemy wybrany kawałek z zamrażarki i przenosimy go na talerz na dolną półkę lodówki, aż do całkowitego rozmrożenia. Dzięki tej technologii przygotowawczej ryba straci minimum wilgoci, pozostanie soczysta i nie rozpadnie się podczas gotowania.
rozmrożonego tuńczyka kroimy na porcje, doprawiamy solą, pieprzem i skropimy oliwą z oliwek. Jeśli chcesz, możesz dodać inne ulubione przyprawy w połączeniu z rybą. Olej można zastąpić bezwonnym olejem kukurydzianym lub słonecznikowym.
lekko nasmaruj patelnię z grubym dnem olejem roślinnym i podgrzej, aż będzie bardzo gorąca. Rozłóż przygotowaną rybę i smaż na dużym ogniu przez 5-6 minut. Następnie odwróć i powtórz procedurę po drugiej stronie. Czas gotowania kontrolujemy niezależnie, zależy to od grubości kawałka, poziomu ciepła pod patelnią i pożądanego stopnia pieczenia.
do gotowania steków z tuńczyka najlepiej nadaje się żeliwna lub kamienna patelnia. Aby uzyskać piękny wzór i zapewnić obsługę restauracji, pomoże użycie specjalnej patelni grillowej z określonym wzorem pasków.
steki z tuńczyka usmażone do miękkości wyjmujemy z patelni, układamy na talerzach, doprawiamy sokiem z cytryny i uzupełniamy dodatkami.
pyszny i zdrowy obiad gotowy, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Stek z tuńczyka - 136 kcal/100g