skład / składniki
metoda gotowania
Lin należy oczyścić z rybich łusek. Następnie rozerwij brzuch i usuń wnętrze. Głowy i płetwy można odciąć - nie będą potrzebne. Następnie dokładnie spłucz tusze ryb pod zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Połóż tusze rybne na desce do krojenia i ostrym nożem wykonaj kilka małych poprzecznych nacięć na całej tuszy, nie docierając do kręgosłupa. Te nacięcia przyczynią się do tego, że marynata wniknie głębiej w środek ryby, dzięki czemu jej mięso będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej pikantne.
cebulę i czosnek obrać, opłukać i osuszyć. Następnie pokrój na małe kawałki. Opłucz kolendrę pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku, a następnie drobno posiekaj.
w misce robota kuchennego lub blendera włóż posiekaną cebulę i czosnek oraz kolendrę. Dodaj sól morską, świeżo zmieloną czerń i dowolne suche przyprawy według własnych upodobań. Wlej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Z małą prędkością wymieszaj wszystkie składniki w masę o jednolitej konsystencji. To będzie marynata dla ryb.
napełnij tusze Lin zrobioną marynatą, wkładając je do głębokiej miski i przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Włóż miskę z rybą do lodówki na pół godziny, aby Lin był dobrze nasycony przyprawami i marynatą.
W międzyczasie możesz ugotować grill i podgrzać go do odpowiedniej temperatury.
po określonym czasie, gdy lin jest wystarczająco marynowany, wyjmij go z miski i strząśnij resztki marynaty, aby nie uniknąć spalenia. Smaż rybę na grillu na średnim ogniu przez 3-4 minuty z jednej strony. Następnie odwróć specjalną szpatułką na drugą stronę i smaż na apetyczny złoty kolor po drugiej stronie. Ta ryba, zwłaszcza wstępnie marynowana, gotuje się dość szybko. Najważniejsze, żeby go nie wysuszyć.
gotową linę podaje się na grillu z reguły ze smażonymi warzywami. Przed podaniem rybę można opcjonalnie ozdobić cytrynami i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g