Lin na grillu

Przygotuj tę pyszną rybę rzeczną na łonie natury! Lin na grillu to bardzo proste danie na Przyjazny lub rodzinny piknik na łonie natury w pobliżu wody. Idealnie, jeśli ryba zostanie złapana od razu. Oczywiście będziesz musiał obejść się bez użycia sprzętu i po prostu posiekać warzywa nożem. Aby nadać linowi bardziej niezwykły i pikantny smak, należy go wcześniej marynować w przyprawach. Subtelny aromat i apetyczny wygląd tej małej ryby nie pozostawi nikogo obojętnym!
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 83 % 38 g
węglowodany 15 % 7 g
374 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

Lin należy oczyścić z rybich łusek. Następnie rozerwij brzuch i usuń wnętrze. Głowy i płetwy można odciąć - nie będą potrzebne. Następnie dokładnie spłucz tusze ryb pod zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Połóż tusze rybne na desce do krojenia i ostrym nożem wykonaj kilka małych poprzecznych nacięć na całej tuszy, nie docierając do kręgosłupa. Te nacięcia przyczynią się do tego, że marynata wniknie głębiej w środek ryby, dzięki czemu jej mięso będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej pikantne.

cebulę i czosnek obrać, opłukać i osuszyć. Następnie pokrój na małe kawałki. Opłucz kolendrę pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku, a następnie drobno posiekaj.

w misce robota kuchennego lub blendera włóż posiekaną cebulę i czosnek oraz kolendrę. Dodaj sól morską, świeżo zmieloną czerń i dowolne suche przyprawy według własnych upodobań. Wlej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Z małą prędkością wymieszaj wszystkie składniki w masę o jednolitej konsystencji. To będzie marynata dla ryb.

napełnij tusze Lin zrobioną marynatą, wkładając je do głębokiej miski i przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Włóż miskę z rybą do lodówki na pół godziny, aby Lin był dobrze nasycony przyprawami i marynatą.

W międzyczasie możesz ugotować grill i podgrzać go do odpowiedniej temperatury.

po określonym czasie, gdy lin jest wystarczająco marynowany, wyjmij go z miski i strząśnij resztki marynaty, aby nie uniknąć spalenia. Smaż rybę na grillu na średnim ogniu przez 3-4 minuty z jednej strony. Następnie odwróć specjalną szpatułką na drugą stronę i smaż na apetyczny złoty kolor po drugiej stronie. Ta ryba, zwłaszcza wstępnie marynowana, gotuje się dość szybko. Najważniejsze, żeby go nie wysuszyć.

gotową linę podaje się na grillu z reguły ze smażonymi warzywami. Przed podaniem rybę można opcjonalnie ozdobić cytrynami i świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy