steki z różowego łososia na grillu

stek z różowego łososia o bogatym smaku i smaku otwartego ognia! Steki z różowego łososia na grillu to świetny pomysł na spotkania na podwórku lub piknik na świeżym powietrzu. Niedroga ryba, prosty zestaw produktów do przygotowania, szybkie smażenie i niepowtarzalny smak. Przepis spodoba się tym, którzy lubią chrupiącą skórkę i niesamowity aromat steków rybnych gotowanych na grillu.
lianaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 19 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 8 % 2 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

w głębokiej misce wymieszaj cały zestaw przypraw przygotowanych do marynowania różowego łososia. Posiekane, umyte pod bieżącą wodą i wysuszone ręcznikiem papierowym, zanurzamy ryby w mieszance przypraw ze wszystkich stron. To nie wystarczy, aby nasycić kawałki smakiem i aromatem, dlatego dodatkowo pocieramy każdy stek przyprawami, aby lepiej wniknąć we włókna.

włóż starte steki z różowego łososia do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na okres do dwóch godzin. W zależności od tego, jak długo spodziewają się goście, czas można skrócić, ale lepiej się nie spieszyć. Im dłużej ryba jest marynowana,tym pełniejszy i bogatszy będzie jej smak.

klasyczny przepis na steki z różowego łososia polega na użyciu otwartego grilla. Ale jego brak nie jest powodem do odmowy dania, odważnie używamy domowego elektrycznego.

rozgrzej Grill do maksymalnej temperatury i przetrzyj ruszty lub powierzchnię olejem roślinnym. Jeśli nie zwrócisz szczególnej uwagi na etap przygotowania, różowy łosoś przylgnie, a wygląd gotowych steków będzie daleki od ideału. Wycieramy serwetkę lub ręcznik papierowy bezwonnym olejem roślinnym i wycieramy kratkę 3-4 razy. Po zapewnieniu nieprzywierającej powierzchni przystępujemy do smażenia ryb.

szczypcami wyjmujemy steki z marynaty i układamy na grillu, aby się nie dotykały. Odległość między kawałkami jest niezbędna do równomiernej cyrkulacji powietrza i smażenia ze wszystkich stron. Smażyć steki przez 6-8 minut i jednym ruchem obrócić na drugą stronę. Aby zapobiec deformacji kawałków podczas obracania, użyj metalowej szpatułki jako narzędzia pomocniczego. Gotowe steki układamy na talerzach, podajemy na gorąco z dodatkiem pieczonych warzyw i ulubionym sosem do czerwonej ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g
  • Stek z różowego łososia - 116   kcal/100g

Podobne przepisy