skład / składniki
metoda gotowania
w głębokiej misce wymieszaj cały zestaw przypraw przygotowanych do marynowania różowego łososia. Posiekane, umyte pod bieżącą wodą i wysuszone ręcznikiem papierowym, zanurzamy ryby w mieszance przypraw ze wszystkich stron. To nie wystarczy, aby nasycić kawałki smakiem i aromatem, dlatego dodatkowo pocieramy każdy stek przyprawami, aby lepiej wniknąć we włókna.
włóż starte steki z różowego łososia do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na okres do dwóch godzin. W zależności od tego, jak długo spodziewają się goście, czas można skrócić, ale lepiej się nie spieszyć. Im dłużej ryba jest marynowana,tym pełniejszy i bogatszy będzie jej smak.
klasyczny przepis na steki z różowego łososia polega na użyciu otwartego grilla. Ale jego brak nie jest powodem do odmowy dania, odważnie używamy domowego elektrycznego.
rozgrzej Grill do maksymalnej temperatury i przetrzyj ruszty lub powierzchnię olejem roślinnym. Jeśli nie zwrócisz szczególnej uwagi na etap przygotowania, różowy łosoś przylgnie, a wygląd gotowych steków będzie daleki od ideału. Wycieramy serwetkę lub ręcznik papierowy bezwonnym olejem roślinnym i wycieramy kratkę 3-4 razy. Po zapewnieniu nieprzywierającej powierzchni przystępujemy do smażenia ryb.
szczypcami wyjmujemy steki z marynaty i układamy na grillu, aby się nie dotykały. Odległość między kawałkami jest niezbędna do równomiernej cyrkulacji powietrza i smażenia ze wszystkich stron. Smażyć steki przez 6-8 minut i jednym ruchem obrócić na drugą stronę. Aby zapobiec deformacji kawałków podczas obracania, użyj metalowej szpatułki jako narzędzia pomocniczego. Gotowe steki układamy na talerzach, podajemy na gorąco z dodatkiem pieczonych warzyw i ulubionym sosem do czerwonej ryby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Suszona cebula - 273 kcal/100g
- Stek z różowego łososia - 116 kcal/100g