klopsiki z ryżem jak w przedszkolu

klopsiki z sosem! Pyszne jak w dzieciństwie! Takie klopsiki w sosie są podawane dzieciom w przedszkolu, więc wielu dorosłych (jak ja) kojarzy ten smak z dzieciństwem... Przygotuj takie danie swoim dzieciom-wszyscy będą zachwyceni!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 28 % 8 g
190 kcal
IG: 25 / 50 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Weź dowolne mięso. W tej chwili mam gotową mieloną wieprzowinę. Na maszynce do mięsa przewiń mięso na ruszcie z najmniejszymi otworami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz zróbmy ryż. Musi być ugotowany do połowy w osolonej wodzie. W rzeczywistości nie ma znaczenia, który ryż jest okrągły lub podłużny. Nie wpłynie to na smak potrawy. Opłucz kaszę w kilku wodach, zalej wodą i gotuj do stanu "Aldente". W końcu będziemy nadal dusić klopsiki - ryż będzie ugotowany i nie będzie rozgotowany. Jeśli w ryżu pozostanie trochę wody, wrzuć go do durszlaka, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz łuk. Im więcej, tym bardziej soczyste będą klopsiki. Ale cebula musi być bardzo dobrze zmielona. Możesz zetrzeć na tarce lub możesz, tak jak ja - zmielić w blenderze na kleik.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz mięso mielone, schłodzony ryż i posiekaną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jedno jajko, sól i pieprz do smaku. Możesz dodać swoje ulubione suszone zioła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz dobrze zagniatamy nasze mięso mielone, bijemy. Aby wszystkie składniki połączyły się w jedną masę. Spróbuj soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mokrymi rękami formujemy małe klopsiki i lekko panierujemy w mące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż nasze półfabrykaty na złoty kolor ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażone klopsiki układamy na patelni lub na patelni z wysokimi bokami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W szklance ciepłej wody rozcieńczyć koncentrat pomidorowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij klopsiki tym sosem, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ponownie w szklance wody rozcieńczamy śmietanę i mąkę, aby nie było grudek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij klopsiki tym sosem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości przez 10-15 minut. W razie potrzeby spróbuj sosu do smaku-dodaj sól . Pamiętaj tylko, że pasta pomidorowa jest słona, nie solić naczynia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Klopsiki w sosie jak w przedszkolu są gotowe! Pyszne z puree ziemniaczanym lub makaronem. Podawaj też do nich świeże warzywa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj dla zdrowia, smacznego!

takie klopsiki w sosie będą bardzo smaczne z delikatnymi tłuczonymi ziemniakami (na naszej stronie znajduje się wiele przepisów na tłuczone ziemniaki). Są również dobre ze świeżymi warzywami. Gotuj dla zdrowia i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy