skład / składniki
metoda gotowania
ogon wołowy to delikatne kości z dość twardym mięsem. Po smażeniu bardzo trudno jest go przeżuć, a cała paleta smaku pozostanie nieujawniona. Aby mięso okazało się nie tylko smaczne w gotowym naczyniu, ale także delikatne, najlepiej gotować w powolnej kuchence.
opłucz ogon pod bieżącą wodą, podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem. Włącz tryb "smażenia" na multicookerze, podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Smażyć ogony z każdej strony przez 10 minut, aż będą lekko opiekane.
tymczasowo usuń mięso, posiekaj szalotkę, czosnek i smaż je w misce multicookera, aż uzyskasz przyjemny karmelowy odcień. To złagodzi ostry smak i konsystencję warzyw.
dodaj masło i mąkę do smażonych warzyw. Mieszaj, aby nie było grudek i gotuj przez około 3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, który doda bogatemu kolorowi gotowemu daniu i zabarwi smak. Włóż ogony wołowe z powrotem do miski multicookera i wlej bulion wołowy.
dodaj przyprawy: liść laurowy, rozmaryn, wszystkie wskazane przyprawy i sól. Pamiętaj, aby spróbować i w razie potrzeby dostosować ilość soli. Zamknij pokrywkę i ustaw Multicooker w trybie gaszenia na 40 minut. W tym czasie mięso stanie się miękkie, delikatne i dosłownie pozostanie w tyle za kością.
gdy tylko Multicooker zasygnalizuje koniec procesu, otwórz pokrywkę i usuń nadmiar tłuszczu z góry. Dodaj pokrojone na duże kawałki ziemniaki, marchewkę i cebulę. Zamknij pokrywkę, gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą gotowe. Proces trwa 10-20 minut, w zależności od odmiany i wielkości kawałków ziemniaków.
rozłóż na głębokim talerzu, posyp natką pietruszki i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Ogon wołowy - 137 kcal/100g