ogon wołowy z ziemniakami

gulasz z ogona wołowego to ekstrawaganckie danie torreadorów! Ogon wołowy z ziemniakami-większość ludzi nawet nie słyszała o takim daniu. Tradycyjne danie gorącej Hiszpańskiej walki byków jest bardzo łatwe do przygotowania w domu. Oprócz doskonałego smaku ogon wołowy jest źródłem kolagenu - ma korzystny wpływ na stan skóry i stawów. Najważniejsze jest, aby kupić główny składnik i ustawić atmosferę, która przenosi się do słonecznej Hiszpanii.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 33 % 6 g
88 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

ogon wołowy to delikatne kości z dość twardym mięsem. Po smażeniu bardzo trudno jest go przeżuć, a cała paleta smaku pozostanie nieujawniona. Aby mięso okazało się nie tylko smaczne w gotowym naczyniu, ale także delikatne, najlepiej gotować w powolnej kuchence.

opłucz ogon pod bieżącą wodą, podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem. Włącz tryb "smażenia" na multicookerze, podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Smażyć ogony z każdej strony przez 10 minut, aż będą lekko opiekane.

tymczasowo usuń mięso, posiekaj szalotkę, czosnek i smaż je w misce multicookera, aż uzyskasz przyjemny karmelowy odcień. To złagodzi ostry smak i konsystencję warzyw.

dodaj masło i mąkę do smażonych warzyw. Mieszaj, aby nie było grudek i gotuj przez około 3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, który doda bogatemu kolorowi gotowemu daniu i zabarwi smak. Włóż ogony wołowe z powrotem do miski multicookera i wlej bulion wołowy.

dodaj przyprawy: liść laurowy, rozmaryn, wszystkie wskazane przyprawy i sól. Pamiętaj, aby spróbować i w razie potrzeby dostosować ilość soli. Zamknij pokrywkę i ustaw Multicooker w trybie gaszenia na 40 minut. W tym czasie mięso stanie się miękkie, delikatne i dosłownie pozostanie w tyle za kością.

gdy tylko Multicooker zasygnalizuje koniec procesu, otwórz pokrywkę i usuń nadmiar tłuszczu z góry. Dodaj pokrojone na duże kawałki ziemniaki, marchewkę i cebulę. Zamknij pokrywkę, gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą gotowe. Proces trwa 10-20 minut, w zależności od odmiany i wielkości kawałków ziemniaków.

rozłóż na głębokim talerzu, posyp natką pietruszki i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Ogon wołowy - 137   kcal/100g

Podobne przepisy