placki z mąki z ciecierzycy

Rozpocznij poranek pikantnym indyjskim daniem! Placki z mąki z ciecierzycy są przygotowywane w Indiach od stuleci. Do ciasta dodaje się wiele przypraw, dzięki czemu naleśniki są ostre, pikantne, bardzo jasne i interesujące w smaku. Tymczasem gotowanie ich nie jest trudniejsze niż zwykłe naleśniki.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 70 % 21 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

gotowanie takich naleśników jest dziecinnie proste-poradzi sobie nawet początkujący kucharz. A jeśli kiedyś upiekłeś naleśniki ze zwykłej mąki, pieczenie ciecierzycy nie spowoduje problemów. Oto, co zrobimy...

Wybierz głęboki pojemnik o odpowiednim rozmiarze. Wlej do niego mąkę z ciecierzycy.

obierz cebulę, a następnie drobno posiekaj nożem. Umyj pomidora, osusz go papierową serwetką, Wytnij miejsce mocowania łodygi. Po miąższu pomidora kroimy tak drobno, jak cebulę. Wlej nasiona kminku do moździerza i zmiażdż tłuczkiem.

w pojemniku do mąki z ciecierzycy dodaj zmiażdżone nasiona kminku, wymieszaj. Następnie wlej pieprz cayenne, curry i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

następnie wlej wodę do ciasta i ponownie wszystko wymieszaj. Następnie pozostaje tylko dodać pomidory i cebulę do ciasta. Wymieszaj wszystko i odstaw ciasto na chwilę-nie więcej niż 15 minut.

umieść żeliwną patelnię na średnim ogniu i dobrze ją podgrzej. Kiedy tak się stanie, dodaj łyżeczkę oleju. Smarujemy patelnię stopionym olejem, a następnie rozprowadzamy jedną trzecią (możesz jedną czwartą - w zależności od wielkości pożądanych naleśników, a wszystkie z takiej liczby składników uzyskają 3-4 kawałki) ciasta. Zmniejsz trochę ogrzewanie i piecz naleśniki przez 3-4 minuty.

gdy brzegi naleśników zostaną upieczone, odwróć i piecz z drugiej strony przez 2 minuty. Wyjmij z patelni szpatułką, połóż na pięknym płaskim talerzu.

powtarzamy to samo z resztą masła i ciasta.

gotowe naleśniki z ciecierzycy można podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym lub z odpowiednim sosem. Będzie pięknie, jeśli udekorujesz gotowe danie świeżymi ziołami.

podawaj takie naleśniki najlepiej na gorąco - z upałem i upałem. Tylko upieczone są szczególnie smaczne!

smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Mąka z ciecierzycy - 337   kcal/100g

Podobne przepisy