tortille z mąki z ciecierzycy

niezwykłe danie sprawi, że poranek będzie niezapomniany! Tortille z mąki z ciecierzycy to jasne danie o orientalnym smaku. Smak tych tortilli jest bogaty, pikantny, pikantny. Mogą być niezależnym daniem śniadaniowym lub podawane jako dodatek, na przykład do zup. Również takie ciasta będą doskonałą i satysfakcjonującą przekąską. Ilość chili w proszku można dostosować do własnych upodobań.
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 71 % 20 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wlej mąkę z ciecierzycy do odpowiedniego pojemnika. Następnie do mąki dodaj kurkumę, mielone chili, mieloną kolendrę, cukier, sól i wskazaną ilość sody oczyszczonej. Wymieszaj wszystkie luźne składniki, aż do całkowitego połączenia.

myję kolendrę i pomidory, po czym wszystko suszymy papierowym ręcznikiem. Drobno posiekaj kolendrę, pokrój łodygi pomidorów i drobno pokrój miąższ w kostkę. Obierz cebulę z łuski, a następnie pokrój nożem w bardzo małe kostki. Wymieszaj posiekaną cebulę i pomidory, a także posiekaną kolendrę w misce.

wlej wodę do mieszanki mąki i wszystko dobrze wymieszaj. Możesz użyć miksera lub blendera, ponieważ musisz bardzo dobrze ubić, aby w cieście nie pozostały grudki. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, możesz dodać trochę więcej wody. Niezbędna konsystencja jest jak gęsta śmietana.

teraz dodaj pokrojone warzywa i zioła do ciasta. Wszystko ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto odstawiamy na 10 minut.

gdy minie określony czas, umieść patelnię na średnim ogniu i dobrze ją podgrzej(suchą, to znaczy bez smarowania olejem). Ostrożnie rozłóż ciasto na rozgrzanej powierzchni patelni. Rozmiar tortilli można dostosować do własnych upodobań. W ten sposób można upiec zarówno bardzo małe tortille, jak i dość duże.

piecz tortille na średnim ogniu, aż będą złote i rumiane. W tym procesie smarujemy krawędzie ciast olejem roślinnym. Następnie obracamy ciasta i pieczemy również z drugiej strony-do rumieńca. Jeśli ciasta są dobrze usmażone na zewnątrz i nie mają czasu na pieczenie w środku, warto nieco zmniejszyć ciepło pieca. Robimy to samo, aż całe ciasto się skończy.

gotowe! Serwujemy ciasta na stole gorące lub schłodzone-będzie i tak, i tak bardzo smaczne i zdrowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka z ciecierzycy - 337   kcal/100g

Podobne przepisy