skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić omlet z mąki z ciecierzycy, najpierw musisz przygotować ciasto. Ponieważ w omlecie nie ma jajek, zamiast nich używa się groszku z ciecierzycy, a raczej mąki z niego. Ciecierzyca jest niezwykle przydatnym produktem, zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. A zawartość białek w mące z ciecierzycy jest ponad 6 razy wyższa niż ich zawartość w białej pszenicy. Ponadto takie danie jest doskonałą alternatywą dla wegetarian i osób na czczo.
Tak więc, aby przygotować tak niezwykłe i bardzo zdrowe śniadanie, jak omlet z mąki z ciecierzycy, przede wszystkim należy wymieszać ze sobą wszystkie niezbędne składniki. Aby to zrobić, wymieszaj odpowiednią ilość mąki z ciecierzycy i wody w misce blendera lub robota kuchennego. Następnie dodaj tofu. Oczywiście możesz się bez niego obejść. Ale to tofu nadaje omletowi gęstość i tak atrakcyjną strukturę. Aby uzyskać bardziej bujny efekt, dobrze jest również dodać proszek do pieczenia (można go zastąpić sodą oczyszczoną). Następnie zmiel i ubij całą tę masę w płynne i lepkie ciasto o jednolitej strukturze.
aby nadać omletowi pikantny smak i pikantny aromat, konieczne jest dodanie przypraw. Włóż sól i dodaj suche przyprawy w zależności od indywidualnych preferencji. Na przykład kurkuma nada gotowemu daniu jasny pomarańczowy odcień i poprawi nastrój. Chili w proszku doda pikantnej nuty. A curry doda omletowi z ciecierzycy orientalnego smaku.
po wymieszaniu ciasta przygotuj patelnię i wlej do niej trochę oleju roślinnego. Postaw patelnię na ogniu i wlej ciasto na omlet. Na średnim ogniu opiekaj omlet z jednej strony. Gdy tylko na powierzchni utworzą się bąbelki, Odwróć omlet na drugą stronę, podważając szpatułką. Zmniejsz ogień, przykryj i smaż omlet, aż będzie ugotowany.
podawaj omlet z mąki z ciecierzycy wraz z różnymi ziołami.
smacznego i dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g
- Mąka z ciecierzycy - 337 kcal/100g