omlet z mąki z ciecierzycy

Śniadanie dla wegetarian! To proste! Omlet z mąki z ciecierzycy to przyzwoita opcja na pyszne, pożywne i niezwykle zdrowe śniadanie dla wegetarian i nie tylko. Ten przepis może służyć jako podstawa do różnych odmian omletu. Dodając do niego różne warzywa, a nawet owoce, możesz uzyskać wiele różnych śniadań dla całej rodziny. Nadaje się do postu.
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 61 % 22 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

aby zrobić omlet z mąki z ciecierzycy, najpierw musisz przygotować ciasto. Ponieważ w omlecie nie ma jajek, zamiast nich używa się groszku z ciecierzycy, a raczej mąki z niego. Ciecierzyca jest niezwykle przydatnym produktem, zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. A zawartość białek w mące z ciecierzycy jest ponad 6 razy wyższa niż ich zawartość w białej pszenicy. Ponadto takie danie jest doskonałą alternatywą dla wegetarian i osób na czczo.

Tak więc, aby przygotować tak niezwykłe i bardzo zdrowe śniadanie, jak omlet z mąki z ciecierzycy, przede wszystkim należy wymieszać ze sobą wszystkie niezbędne składniki. Aby to zrobić, wymieszaj odpowiednią ilość mąki z ciecierzycy i wody w misce blendera lub robota kuchennego. Następnie dodaj tofu. Oczywiście możesz się bez niego obejść. Ale to tofu nadaje omletowi gęstość i tak atrakcyjną strukturę. Aby uzyskać bardziej bujny efekt, dobrze jest również dodać proszek do pieczenia (można go zastąpić sodą oczyszczoną). Następnie zmiel i ubij całą tę masę w płynne i lepkie ciasto o jednolitej strukturze.

aby nadać omletowi pikantny smak i pikantny aromat, konieczne jest dodanie przypraw. Włóż sól i dodaj suche przyprawy w zależności od indywidualnych preferencji. Na przykład kurkuma nada gotowemu daniu jasny pomarańczowy odcień i poprawi nastrój. Chili w proszku doda pikantnej nuty. A curry doda omletowi z ciecierzycy orientalnego smaku.

po wymieszaniu ciasta przygotuj patelnię i wlej do niej trochę oleju roślinnego. Postaw patelnię na ogniu i wlej ciasto na omlet. Na średnim ogniu opiekaj omlet z jednej strony. Gdy tylko na powierzchni utworzą się bąbelki, Odwróć omlet na drugą stronę, podważając szpatułką. Zmniejsz ogień, przykryj i smaż omlet, aż będzie ugotowany.

podawaj omlet z mąki z ciecierzycy wraz z różnymi ziołami.

smacznego i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g
  • Mąka z ciecierzycy - 337   kcal/100g

Podobne przepisy