skład / składniki
metoda gotowania
opłucz udka kurczaka pod zimną wodą i osusz. Następnie połóż je na desce do krojenia i pokrój na stawy, oddzielając biodra od goleni.
obierz czosnek, opłucz i drobno posiekaj. Możesz także zmielić za pomocą specjalnej prasy.
przenieś czosnek do małego, głębokiego pojemnika i wymieszaj z solą i czarnym pieprzem. Wlej tam sok pomarańczowy i dobrze wymieszaj. Zamiast pomarańczy można również użyć soku z cytryny, limonki i mieszanki powyższych.
zanurz kawałki kurczaka w pomarańczowej marynacie, włóż do miski i przykryj folią spożywczą. Umieść miskę kurczaka w lodówce na godzinę lub dwie (możesz więcej), aby mięso było dobrze marynowane.
obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Usuń łodygę i wszystkie nasiona z papryki, a następnie pokrój w cienkie paski.
wlej olej roślinny na dużą patelnię i podgrzej. Następnie usuń kurczaka z marynaty (nie wyrzucaj marynaty!) i smażyć na średnim ogniu do brązowej skórki.
dodaj posiekaną cebulę i paprykę na patelnię, wymieszaj wszystko i smaż, aż cebula będzie półprzezroczysta (około 3 minut).
wlej białe wino (najlepiej odmiany wytrawne) i sos pomidorowy na patelnię. Dodaj resztki marynaty, w której był kurczak. Dodaj kapary, oliwki i rodzynki.
ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. A następnie przenieś na patelnię.
delikatnie wymieszaj wszystkie składniki na patelni. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez około pół godziny, aż mięso i ziemniaki będą gotowe.
na koniec posmakuj potrawy i w razie potrzeby dodaj sól lub czarny pieprz. A frytki z kurczaka z papryką są gotowe! Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g