Fricase z kurczaka z papryką

piękne połączenie produktów! Koniecznie spróbuj! Fricase z kurczaka z papryką to hiszpańska wersja popularnego francuskiego dania, w którym mięso gotuje się w małych kawałkach z przyprawami, pomidorami i papryką. Z kurczaka to danie jest szczególnie delikatne i smaczne. Warzywa i sos pomidorowy, które są zaangażowane w ten przepis, szlachetnie łączą się z mięsem, czyniąc go jeszcze bardziej satysfakcjonującym i apetycznym w smaku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 59 % 13 g
129 kcal
IG: 64 / 36 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

opłucz udka kurczaka pod zimną wodą i osusz. Następnie połóż je na desce do krojenia i pokrój na stawy, oddzielając biodra od goleni.

obierz czosnek, opłucz i drobno posiekaj. Możesz także zmielić za pomocą specjalnej prasy.

przenieś czosnek do małego, głębokiego pojemnika i wymieszaj z solą i czarnym pieprzem. Wlej tam sok pomarańczowy i dobrze wymieszaj. Zamiast pomarańczy można również użyć soku z cytryny, limonki i mieszanki powyższych.

zanurz kawałki kurczaka w pomarańczowej marynacie, włóż do miski i przykryj folią spożywczą. Umieść miskę kurczaka w lodówce na godzinę lub dwie (możesz więcej), aby mięso było dobrze marynowane.

obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Usuń łodygę i wszystkie nasiona z papryki, a następnie pokrój w cienkie paski.

wlej olej roślinny na dużą patelnię i podgrzej. Następnie usuń kurczaka z marynaty (nie wyrzucaj marynaty!) i smażyć na średnim ogniu do brązowej skórki.

dodaj posiekaną cebulę i paprykę na patelnię, wymieszaj wszystko i smaż, aż cebula będzie półprzezroczysta (około 3 minut).

wlej białe wino (najlepiej odmiany wytrawne) i sos pomidorowy na patelnię. Dodaj resztki marynaty, w której był kurczak. Dodaj kapary, oliwki i rodzynki.

ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. A następnie przenieś na patelnię.

delikatnie wymieszaj wszystkie składniki na patelni. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez około pół godziny, aż mięso i ziemniaki będą gotowe.

na koniec posmakuj potrawy i w razie potrzeby dodaj sól lub czarny pieprz. A frytki z kurczaka z papryką są gotowe! Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy