skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym sekretem doskonałych serników jest twarożek. Bez względu na to, jak dziwnie to brzmi, do pysznych, delikatnych i co najważniejsze zdrowych serników potrzebny jest prawdziwy twarożek. Jeśli są to Produkty domowe, kupujemy tylko od zaufanych sprzedawców, jeśli opakowanie fabryczne - dokładnie przestudiujemy skład. Nie powinno być substytutów tłuszczu mlecznego i innych zanieczyszczeń.
najdelikatniejsza konsystencja pochodzi ze sklepu prasowanego twarogu 5-9%. Jego sekret tkwi w otarciu i jednorodności, ale można to osiągnąć za pomocą produktu domowego. Wystarczy zmielić Gruboziarnisty twaróg blenderem lub dwukrotnie przetrzeć przez sito.
załaduj twaróg do miski blendera, dodaj cukier i jajko, ubij, aż będzie całkowicie jednorodny. Dodaj mąkę, sól, wanilinę (jeśli jej nie ma, możesz zastąpić cukier waniliowy). Ubij ponownie lub wymieszaj widelcem, jak wygodnie.
tworzymy kulkę twarogową o małej średnicy i dociskamy ją z obu stron. Okazuje się, że jest to równe okrągłe ciasto. Aby ciasto nie przylegało zbyt mocno do dłoni, najpierw pocieramy dłońmi niewielką ilość mąki. Do równomiernego smażenia nie robimy zbyt grubych serników, wystarczy 1,5 cm.
podgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie bardzo gorąca. Rozłóż przygotowane serniki i smaż na dużym ogniu na złoty kolor przez 1 minutę. Zmniejsz ogień do minimum, zamknij pokrywkę i gotuj na parze przez kolejne 2 minuty, jest to konieczne do przygotowania środka. Odwróć i powtórz procedurę po drugiej stronie.
delikatne złote serniki są gotowe, połóż je na talerzu, dopraw syropem, dżemem lub kwaśną śmietaną i podawaj. W razie potrzeby do ciasta można dodać rodzynki lub inne suszone owoce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g