delikatne serniki na patelni

serniki twarogowe-złote Na zewnątrz i delikatne w środku! Delikatne serniki na patelni to proste danie, którego niewielu otrzymuje. Jak gotować prawdziwe domowe serniki o bogatym smaku twarogu i miękkim delikatnym środku? Sprawdzony przez lata przepis, który zapewnia całej rodzinie zdrowe śniadanie, równie udane dla dorosłych i dzieci. Różnorodne wykaszarki zaspokoją indywidualne potrzeby smakowe każdego i ozdobią danie jasnymi kolorami.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 41 % 20 g
węglowodany 35 % 17 g
289 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

pierwszym sekretem doskonałych serników jest twarożek. Bez względu na to, jak dziwnie to brzmi, do pysznych, delikatnych i co najważniejsze zdrowych serników potrzebny jest prawdziwy twarożek. Jeśli są to Produkty domowe, kupujemy tylko od zaufanych sprzedawców, jeśli opakowanie fabryczne - dokładnie przestudiujemy skład. Nie powinno być substytutów tłuszczu mlecznego i innych zanieczyszczeń.

najdelikatniejsza konsystencja pochodzi ze sklepu prasowanego twarogu 5-9%. Jego sekret tkwi w otarciu i jednorodności, ale można to osiągnąć za pomocą produktu domowego. Wystarczy zmielić Gruboziarnisty twaróg blenderem lub dwukrotnie przetrzeć przez sito.

załaduj twaróg do miski blendera, dodaj cukier i jajko, ubij, aż będzie całkowicie jednorodny. Dodaj mąkę, sól, wanilinę (jeśli jej nie ma, możesz zastąpić cukier waniliowy). Ubij ponownie lub wymieszaj widelcem, jak wygodnie.

tworzymy kulkę twarogową o małej średnicy i dociskamy ją z obu stron. Okazuje się, że jest to równe okrągłe ciasto. Aby ciasto nie przylegało zbyt mocno do dłoni, najpierw pocieramy dłońmi niewielką ilość mąki. Do równomiernego smażenia nie robimy zbyt grubych serników, wystarczy 1,5 cm.

podgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie bardzo gorąca. Rozłóż przygotowane serniki i smaż na dużym ogniu na złoty kolor przez 1 minutę. Zmniejsz ogień do minimum, zamknij pokrywkę i gotuj na parze przez kolejne 2 minuty, jest to konieczne do przygotowania środka. Odwróć i powtórz procedurę po drugiej stronie.

delikatne złote serniki są gotowe, połóż je na talerzu, dopraw syropem, dżemem lub kwaśną śmietaną i podawaj. W razie potrzeby do ciasta można dodać rodzynki lub inne suszone owoce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy