skład / składniki
metoda gotowania
ugotujemy danie w kotle lub kaczątku. Odpowiednia jest również głęboka patelnia z grubym dnem. Tak więc naczynia są zbierane... Co dalej?
1. Zaczynamy od przygotowania produktów, a mianowicie:
- umyj ogony wołowe i pokrój je na duże kawałki, a następnie osusz ręcznikami papierowymi, wycierając lekko nadmiar wilgoci;
- Usuń łuskę z cebuli, a następnie spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na pół. Cebulę kroimy dowolnie: możesz pół-pierścienie lub ćwiartki pierścieni lub po prostu pokroić w małe kostki;
- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie drobno posiekaj nożem. Lepiej nie przepuszczać czosnku przez prasę - okaże się znacznie bardziej aromatyczny, jeśli zmielisz go nożem;
- umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój marchewki na duże kawałki;
- otwórz pomidory. Jeśli są całe, można je również pokroić na duże kawałki;
- przygotowujemy wszystkie niezbędne przyprawy, natychmiast mierzymy wymaganą ilość.
2. A teraz przechodzimy bezpośrednio do samego dania:
- umieść kocioł na średnim ogniu, wlej do niego oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzej;
- rozłóż kawałki ogona na rozgrzanym oleju i smaż z obu stron partiami w jednej warstwie (spędzamy 5 minut na każdej partii, aby smażyć z obu stron, aż będą lekko rumiane). Smażone kawałki układamy na osobnym talerzu;
- w pozostałym oleju rozprowadzamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, smażymy, mieszając, razem przez 7 minut - do miękkości cebuli;
- wkładamy kawałki marchwi do kotła, mieszamy, smażymy przez 1-2 minuty, a następnie dodajemy pomidory wraz z sokiem, ponownie mieszamy;
- wlej bulion do kotła, wlej sól i wszystkie przyprawy, wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj zawartość kotła;
- gdy tylko mieszanina się zagotuje, dodaj do niej smażone kawałki ogonów, wymieszaj, przykryj i zmniejsz ogień;
- dusić zawartość kotła przez 2 godziny na małym ogniu-aż mięso będzie miękkie i zacznie dobrze odchodzić od pestek;
- usuń nadmiar tłuszczu i ułóż naczynie na porcjach.
podawaj takie mięso dobrze z dowolnym dodatkiem, na przykład zbożami, ziemniakami, pieczonymi warzywami, makaronem. Możesz po prostu podawać z chlebem i dużą ilością zieleni, posiekanymi świeżymi warzywami, różnymi sałatkami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Ogon wołowy - 137 kcal/100g