duszony ogon wołowy

niesamowicie delikatne mięso w bogatym sosie. Gotuj dla rodziny! Duszony ogon wołowy to obfite, pożywne i bardzo smaczne danie mięsne. Ogony gotują się przez długi czas,ale pozwala to uzyskać wyjątkowo delikatne, miękkie mięso, które łatwo odsuwa się od kości i bogaty, bogaty w smak bulion. Danie jest aromatyczne i dość zdrowe, ponieważ ogony zawierają dużo kolagenu, a także żelaza i oczywiście białka, ale jednocześnie mało tłuszczu.
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 11 % 2 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

ugotujemy danie w kotle lub kaczątku. Odpowiednia jest również głęboka patelnia z grubym dnem. Tak więc naczynia są zbierane... Co dalej?

1. Zaczynamy od przygotowania produktów, a mianowicie:

- umyj ogony wołowe i pokrój je na duże kawałki, a następnie osusz ręcznikami papierowymi, wycierając lekko nadmiar wilgoci;

- Usuń łuskę z cebuli, a następnie spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na pół. Cebulę kroimy dowolnie: możesz pół-pierścienie lub ćwiartki pierścieni lub po prostu pokroić w małe kostki;

- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie drobno posiekaj nożem. Lepiej nie przepuszczać czosnku przez prasę - okaże się znacznie bardziej aromatyczny, jeśli zmielisz go nożem;

- umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój marchewki na duże kawałki;

- otwórz pomidory. Jeśli są całe, można je również pokroić na duże kawałki;

- przygotowujemy wszystkie niezbędne przyprawy, natychmiast mierzymy wymaganą ilość.

2. A teraz przechodzimy bezpośrednio do samego dania:

- umieść kocioł na średnim ogniu, wlej do niego oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzej;

- rozłóż kawałki ogona na rozgrzanym oleju i smaż z obu stron partiami w jednej warstwie (spędzamy 5 minut na każdej partii, aby smażyć z obu stron, aż będą lekko rumiane). Smażone kawałki układamy na osobnym talerzu;

- w pozostałym oleju rozprowadzamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, smażymy, mieszając, razem przez 7 minut - do miękkości cebuli;

- wkładamy kawałki marchwi do kotła, mieszamy, smażymy przez 1-2 minuty, a następnie dodajemy pomidory wraz z sokiem, ponownie mieszamy;

- wlej bulion do kotła, wlej sól i wszystkie przyprawy, wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj zawartość kotła;

- gdy tylko mieszanina się zagotuje, dodaj do niej smażone kawałki ogonów, wymieszaj, przykryj i zmniejsz ogień;

- dusić zawartość kotła przez 2 godziny na małym ogniu-aż mięso będzie miękkie i zacznie dobrze odchodzić od pestek;

- usuń nadmiar tłuszczu i ułóż naczynie na porcjach.

podawaj takie mięso dobrze z dowolnym dodatkiem, na przykład zbożami, ziemniakami, pieczonymi warzywami, makaronem. Możesz po prostu podawać z chlebem i dużą ilością zieleni, posiekanymi świeżymi warzywami, różnymi sałatkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Ogon wołowy - 137   kcal/100g

Podobne przepisy