marmurkowa wołowina z grilla

lubisz soczyste mięso z grilla? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Marmurkowa wołowina z grilla to niezrównana uczta dla wszystkich miłośników mięsa i nie tylko! Soczysty i aromatyczny stek z tej pysznej wołowiny nadaje się zarówno na przyjęcie, jak i na proste spotkania z rodziną w naturze. Ten przepis zawiera proste i podstawowe zalecenia dotyczące jego przygotowania.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 16 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
244 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

marmurkowa wołowina to jedna z najsmaczniejszych potraw na świecie. A najczęstszym daniem tego mięsnego przysmaku są grillowane steki. Można go kupić w działach mięsnych supermarketu lub specjalistycznych sklepach internetowych.

przede wszystkim musisz przygotować mięso do smażenia. Jeśli steki są kupowane z wyprzedzeniem, w tym przypadku należy je wcześniej wyjąć z lodówki na około godzinę, a nawet dwie przed bezpośrednim gotowaniem. Aby danie było soczyste i smaczne, mięso powinno mieć temperaturę pokojową.

bliżej czasu gotowania konieczne jest uruchomienie grilla, aby dobrze i równomiernie się rozgrzał. Temperatura grilla powinna wynosić około 120 stopni Celsjusza.

dobrze opłucz stek w temperaturze pokojowej pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posyp solą i niejako wyciśnij ją na powierzchnię kawałka mięsa. Następnie dopraw stek suchymi przyprawami według własnych upodobań, również naciskając rękami przyprawy bezpośrednio na wołowinę. Stosunek soli do przypraw zależy od specjalnie wybranej przyprawy, ponieważ gotowa mieszanka przypraw może już sama zawierać wystarczającą ilość soli.

przyprawiony stek połóż na rozgrzanym grillu i smaż z jednej strony, aż jego temperatura wewnętrzna osiągnie 52 stopnie Celsjusza. W takim przypadku mięso będzie odpowiadać poziomowi średnio wysmażonego. Temperaturę wewnętrzną można zmierzyć za pomocą termometru do gotowania.

następnie zdejmij steki z ognia na osobny talerz i posmaruj je połową porcji masła. Następnie Ustaw grill na maksymalną moc i podgrzej go przez 10 minut. Ponownie umieść steki na grillu i smaż je z drugiej strony przez kilka minut lub trochę dłużej, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.

posmaruj gotowe marmurkowe steki wołowe pozostałym masłem i podawaj natychmiast.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Marmurkowa wołowina - 170   kcal/100g

Podobne przepisy