skład / składniki
metoda gotowania
łopatka wieprzowa to stosunkowo sucha część wieprzowiny bez zbyt wielu tłustych obszarów. Z jednej strony fakt ten sprawia, że ta część mięsa jest odpowiednia i smaczna dla większości. Jednak. z drugiej strony, aby Kebab był soczysty i smaczny, należy zwrócić szczególną uwagę na proces marynowania mięsa.
więc przede wszystkim musisz dobrze wypłukać łopatkę wieprzową pod zimną bieżącą wodą i wytrzeć ją do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie połóż mięso na dużej desce do krojenia i ostrym nożem do mięsa pokrój wieprzowinę na porcje na szaszłyki - niezbyt duże i niezbyt małe. Mięso powinno mieć czas na równomierne gotowanie, a jednocześnie pozostać soczyste w środku.
następnie przygotuj marynatę do grilla. Tutaj wszystko jest proste! Najszybszą i najbardziej korzystną opcją marynaty jest zmieszanie sosu sojowego z odrobiną octu balsamicznego. Ta marynata nada mięsu pikantny pikantny smak i pyszny apetyczny aromat.
włóż łopatkę wieprzową pokrojoną na kawałki do dużego rondla lub miski. A następnie zalej mięso gotowaną marynatą. Następnie musisz zmiażdżyć mięso rękami, aby marynata wydawała się być wyciśnięta na kawałki wieprzowiny i dobrze ją nasyciła. Przykryj patelnię lub miskę i pozostaw szaszłyki do marynowania w temperaturze pokojowej przez kilka godzin.
po tym, jak szaszłyk stał wystarczająco w marynacie, możesz przejść bezpośrednio do jego przygotowania. Aby to zrobić, musisz wcześniej podgrzać węgle. Ugotuj czyste szaszłyki i równomiernie nawlecz na nie mięso.
szaszłyki wieprzowe najlepiej gotować na średnio gorących węglach, aby nie rozgotować tego delikatnego mięsa. Jednocześnie same szaszłyki należy okresowo obracać w różnych kierunkach, aby szaszłyki gotowały się równomiernie ze wszystkich stron. Gdy szaszłyk zostanie usmażony na złotobrązową skórkę, można go zdjąć ze szpikulca i pobrać próbkę.
podawaj gotowy szaszłyk z łopatki wieprzowej zwykle z pieczonymi warzywami i ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Łopatka wieprzowa - 257 kcal/100g