szaszłyki z łopatki wieprzowej na węglu drzewnym

co może smakować lepiej niż mięso pieczone na ognisku?! Szaszłyki wieprzowe to świetny pomysł na Przyjazny lub rodzinny piknik o każdej porze roku. Ponieważ ta część mięsa nie jest szczególnie tłusta, każdy może ją jeść, nawet dzieci. Kluczem do pysznego kebaba jest jego marynata. To on nadaje mięsu pyszny aromat, zachowując jego niezwykłą soczystość i delikatność.
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 14 g
tłuszcze 46 % 19 g
węglowodany 20 % 8 g
229 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

łopatka wieprzowa to stosunkowo sucha część wieprzowiny bez zbyt wielu tłustych obszarów. Z jednej strony fakt ten sprawia, że ta część mięsa jest odpowiednia i smaczna dla większości. Jednak. z drugiej strony, aby Kebab był soczysty i smaczny, należy zwrócić szczególną uwagę na proces marynowania mięsa.

więc przede wszystkim musisz dobrze wypłukać łopatkę wieprzową pod zimną bieżącą wodą i wytrzeć ją do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie połóż mięso na dużej desce do krojenia i ostrym nożem do mięsa pokrój wieprzowinę na porcje na szaszłyki - niezbyt duże i niezbyt małe. Mięso powinno mieć czas na równomierne gotowanie, a jednocześnie pozostać soczyste w środku.

następnie przygotuj marynatę do grilla. Tutaj wszystko jest proste! Najszybszą i najbardziej korzystną opcją marynaty jest zmieszanie sosu sojowego z odrobiną octu balsamicznego. Ta marynata nada mięsu pikantny pikantny smak i pyszny apetyczny aromat.

włóż łopatkę wieprzową pokrojoną na kawałki do dużego rondla lub miski. A następnie zalej mięso gotowaną marynatą. Następnie musisz zmiażdżyć mięso rękami, aby marynata wydawała się być wyciśnięta na kawałki wieprzowiny i dobrze ją nasyciła. Przykryj patelnię lub miskę i pozostaw szaszłyki do marynowania w temperaturze pokojowej przez kilka godzin.

po tym, jak szaszłyk stał wystarczająco w marynacie, możesz przejść bezpośrednio do jego przygotowania. Aby to zrobić, musisz wcześniej podgrzać węgle. Ugotuj czyste szaszłyki i równomiernie nawlecz na nie mięso.

szaszłyki wieprzowe najlepiej gotować na średnio gorących węglach, aby nie rozgotować tego delikatnego mięsa. Jednocześnie same szaszłyki należy okresowo obracać w różnych kierunkach, aby szaszłyki gotowały się równomiernie ze wszystkich stron. Gdy szaszłyk zostanie usmażony na złotobrązową skórkę, można go zdjąć ze szpikulca i pobrać próbkę.

podawaj gotowy szaszłyk z łopatki wieprzowej zwykle z pieczonymi warzywami i ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Łopatka wieprzowa - 257   kcal/100g

Podobne przepisy