skład / składniki
metoda gotowania
łopatkę wieprzową dobrze opłucz pod zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Połóż kawałek mięsa na desce do krojenia i przebij go w różnych miejscach ostrym, wąskim nożem lub drewnianym szpikulcem. Takie nakłucia są konieczne, aby marynata wniknęła głęboko w mięso i zaimpregnowała wieprzowinę nie tylko z zewnątrz.
w małej misce lub głębokim talerzu przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj sos sojowy i sos teriyaki. Dodaj trochę musztardy Dijon. Obierz czosnek. zdemontuj goździki i przepuść przez specjalną prasę. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszaj wszystkie składniki widelcem lub trzepaczką do gotowania, ubijając całą mieszaninę, aż będzie gładka.
włóż kawałek wieprzowiny do dużej miski lub garnka i polej gotowaną marynatą. Następnie włóż pojemnik z mięsem do lodówki na całą noc, aby łopatka wieprzowa była dobrze marynowana i okazała się soczysta, miękka i pikantna w smaku.
około godziny przed gotowaniem wieprzowiny wyjmij ją z lodówki. A także włącz piekarnik, aby podgrzać do 200 stopni Celsjusza.
Przenieś łopatkę wieprzową do rękawa, możesz tam dodać resztę marynaty. Mocno zawiąż rękaw do pieczenia, aby mięso gotowało się we własnym soku. A następnie włóż do piekarnika na około godzinę lub nieco dłużej. Czas pieczenia zależy od wielkości łopatki wieprzowej i mocy konkretnego piekarnika.
aby na wierzchu wieprzowiny uformowała się brązowa skórka, należy na końcu wyjąć mięso z piekarnika i poderwać górną część rękawa do pieczenia. I ponownie włóż mięso do pieczenia przez 10-15 minut lub do momentu, aż łopatka pokryje się apetyczną złotą skórką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g
- Łopatka wieprzowa - 257 kcal/100g