skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wcześniej wyjąć jajka z lodówki, aby się rozgrzały, aby omlet był wspanialszy. Jeśli nie masz na to czasu, nie zanurzaj ich na długo w ciepłej wodzie. Ilość mleka pobierana jest w ilości 50 ml na jajko.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski, wstrząśnij trzepaczką bez gorliwości, aby wymieszać żółtka i białka.
Krok 3:
Dodaj mleko i ponownie wymieszaj. Naszym celem nie jest ubijanie masy, ale po prostu mieszanie. Na tym samym etapie dodaj sól.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię, włóż masło, rozpuść je, dobrze rozprowadzając na dnie i po bokach patelni.
Krok 5:
Wlej naszą masę mleczno-jajeczną i natychmiast zmniejsz ogień.
Krok 6:
Przykryj i gotuj omlet przez około 15 minut na minimalnym ogniu.
Krok 7:
Gdy jajka całkowicie się zestalią, to znaczy w omlecie nie pozostanie płynna masa, wyłącz ogień. I pozwól omletowi odpocząć przez chwilę pod pokrywką. Następnie kroimy na porcje i podajemy do stołu.
to był podstawowy przepis na klasyczny omlet. Teraz rozważ opcje.
będzie bardzo smaczny, jeśli dodasz do omletu różne wędliny. Kiełbasa gotowana, wędzona, kiełbaski , kiełbaski-wszystko będzie działać. Wystarczy pokroić je w kostkę lub plasterki i usmażyć na samym początku gotowania na patelni na maśle, a gotowe zalać mieszanką mleka.
latem koniecznie spróbuj omletu z pomidorami, należy je również usmażyć na samym początku, można dodać cebulę. Robimy to również z grzybami.
jeśli lubisz ziemniaki, smaż plastry obranych gotowanych ziemniaków na złoty kolor i napełnij je jajkami - takie danie zastąpi obiad lub lunch.
omlet jest często posypywany startym serem i ziołami przed podaniem.
gotuj według własnych upodobań, dodaj to, co kochasz, a za każdym razem otrzymasz nowe danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g