prosty omlet z jajek i mleka na maśle

proste, smaczne, szybkie , satysfakcjonujące-idealne śniadanie! Klasyczny omlet z mlekiem na patelni to podstawowy przepis na ulubione śniadanie wszystkich, które znamy od dzieciństwa. Omlet okazuje się delikatny, przewiewny, bardzo smaczny! Jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, wystarczy wszystko wymieszać i podpalić. Podczas pieczenia będziesz miał czas na zaparzenie herbaty lub kawy, posmarowanie kanapek i wezwanie wszystkich do stołu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wcześniej wyjąć jajka z lodówki, aby się rozgrzały, aby omlet był wspanialszy. Jeśli nie masz na to czasu, nie zanurzaj ich na długo w ciepłej wodzie. Ilość mleka pobierana jest w ilości 50 ml na jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski, wstrząśnij trzepaczką bez gorliwości, aby wymieszać żółtka i białka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko i ponownie wymieszaj. Naszym celem nie jest ubijanie masy, ale po prostu mieszanie. Na tym samym etapie dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, włóż masło, rozpuść je, dobrze rozprowadzając na dnie i po bokach patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej naszą masę mleczno-jajeczną i natychmiast zmniejsz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj i gotuj omlet przez około 15 minut na minimalnym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy jajka całkowicie się zestalią, to znaczy w omlecie nie pozostanie płynna masa, wyłącz ogień. I pozwól omletowi odpocząć przez chwilę pod pokrywką. Następnie kroimy na porcje i podajemy do stołu.

to był podstawowy przepis na klasyczny omlet. Teraz rozważ opcje.
będzie bardzo smaczny, jeśli dodasz do omletu różne wędliny. Kiełbasa gotowana, wędzona, kiełbaski , kiełbaski-wszystko będzie działać. Wystarczy pokroić je w kostkę lub plasterki i usmażyć na samym początku gotowania na patelni na maśle, a gotowe zalać mieszanką mleka.
latem koniecznie spróbuj omletu z pomidorami, należy je również usmażyć na samym początku, można dodać cebulę. Robimy to również z grzybami.
jeśli lubisz ziemniaki, smaż plastry obranych gotowanych ziemniaków na złoty kolor i napełnij je jajkami - takie danie zastąpi obiad lub lunch.
omlet jest często posypywany startym serem i ziołami przed podaniem.
gotuj według własnych upodobań, dodaj to, co kochasz, a za każdym razem otrzymasz nowe danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy