skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć pizzę ziemniaczaną na patelni? Przede wszystkim przygotuj produkty do nadzienia. Podobnie jak w przypadku klasycznej pizzy, możesz wziąć dowolne wędliny, mięso, pikle, oliwki, paprykę. Wybrałam bekon i grzyby. Moja cebula jest czerwona, ale każdy — cebula, por. Weź kilka dużych pomidorów lub kilka wiśni.
Krok 2:
Pokrój boczek w cienkie paski.
Krok 3:
Delikatnie umyj grzyby, a następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wilgoci sprawi, że będą wodniste i nie będą smaczne. Pokrój pieczarki na talerze.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 5:
Umyj i pokrój pomidory-duże pierścienie, wiśnie na połówki. Zetrzyj ser na średniej tarce — w ten sposób szybciej się rozpuści. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 6:
Przygotuj produkty do bazy. Ziemniaki weź trzy duże bulwy lub 4 średnie, o łącznej wadze około 500 gramów. Z tej ilości dostałem jedną pizzę na patelni o średnicy 24 cm.
Krok 7:
Następnie zajmij się ziemniaczaną podstawą pizzy. Umyj i obierz ziemniaki, osusz je ręcznikami. Zetrzyj bulwy na drobnej lub średniej tarce. Wybrałem średnią, więc okazało się szybciej, a podstawa była cudownie usmażona.
Krok 8:
Jeśli masz bardzo soczyste ziemniaki, wyciśnij nadmiar wilgoci i osusz. Wbij jajko do startych ziemniaków, dodaj sól i pieprz do smaku, dodaj mąkę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 9:
Wymieszaj ciasto bazowe, aż będzie gładkie. Okaże się średniej gęstości.
Krok 10:
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, połóż na niej bekon. Smaż, mieszając, przez kilka minut. Jeśli tłuszcz z boczku nie wystarczy, wlej trochę oleju roślinnego. Dodaj cebulę i pieczarki do boczku. Posolić nadzienie, ale nie przesadzaj — bekon i ser zawierają już sól. Wymieszaj i smaż nadzienie przez 5-7 minut na dużym ogniu, aż ciecz, którą grzyby uwolnią po dodaniu soli, odparuje.
Krok 11:
Równolegle podgrzej drugą patelnię. Wlej do niego trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto ziemniaczane równą warstwą, zakrywając całe dno. Smaż bazę na małym ogniu przez około 5 minut. Przykryłem patelnię pokrywką na kilka minut, aby ziemniaki były dokładnie ugotowane. Gdy podstawa jest dobrze zrumieniona od dołu, odwróć ją na drugą stronę. Aby & quot; placek ziemniaczany & quot; nie rozerwał się, wyjmij go na talerz, a następnie włóż z powrotem na patelnię, obracając.
Krok 12:
Ułóż przygotowane nadzienie na naleśniku ziemniaczanym, posyp przyprawami do smaku (Moje to oregano). Ułóż pokrojone pomidory. Posyp tartym serem na wierzchu.
Krok 13:
Spraw, aby ogień był mały, przykryj patelnię pokrywką i smaż pizzę jeszcze przez kilka minut, aż ser się stopi.
Krok 14:
Natychmiast podawaj gotową pizzę - podobnie jak klasyczna, jest dobra na gorąco. Smacznego!
bardzo smaczna pizza wyszła! Szczególnie docenią go miłośnicy placków ziemniaczanych-to jest podstawa. Planuję ugotować go z mielonym mięsem, wcześniej smażonym z cebulą.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g