Pizza ziemniaczana na patelni

Oryginalny, pyszny, dla całej rodziny na obiad! Pizza ziemniaczana na patelni to szybka opcja przygotowania ulubionego dania, w którym zamiast ciasta używa się startych ziemniaków. Podstawa wygląda jak duża placek ziemniaczany, a jako nadzienie przyjmuje się grzyby, które doskonale komponują się z ziemniakami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 50 % 11 g
143 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pizzę ziemniaczaną na patelni? Przede wszystkim przygotuj produkty do nadzienia. Podobnie jak w przypadku klasycznej pizzy, możesz wziąć dowolne wędliny, mięso, pikle, oliwki, paprykę. Wybrałam bekon i grzyby. Moja cebula jest czerwona, ale każdy — cebula, por. Weź kilka dużych pomidorów lub kilka wiśni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój boczek w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie umyj grzyby, a następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wilgoci sprawi, że będą wodniste i nie będą smaczne. Pokrój pieczarki na talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i pokrój pomidory-duże pierścienie, wiśnie na połówki. Zetrzyj ser na średniej tarce — w ten sposób szybciej się rozpuści. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj produkty do bazy. Ziemniaki weź trzy duże bulwy lub 4 średnie, o łącznej wadze około 500 gramów. Z tej ilości dostałem jedną pizzę na patelni o średnicy 24 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zajmij się ziemniaczaną podstawą pizzy. Umyj i obierz ziemniaki, osusz je ręcznikami. Zetrzyj bulwy na drobnej lub średniej tarce. Wybrałem średnią, więc okazało się szybciej, a podstawa była cudownie usmażona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli masz bardzo soczyste ziemniaki, wyciśnij nadmiar wilgoci i osusz. Wbij jajko do startych ziemniaków, dodaj sól i pieprz do smaku, dodaj mąkę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj ciasto bazowe, aż będzie gładkie. Okaże się średniej gęstości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, połóż na niej bekon. Smaż, mieszając, przez kilka minut. Jeśli tłuszcz z boczku nie wystarczy, wlej trochę oleju roślinnego. Dodaj cebulę i pieczarki do boczku. Posolić nadzienie, ale nie przesadzaj — bekon i ser zawierają już sól. Wymieszaj i smaż nadzienie przez 5-7 minut na dużym ogniu, aż ciecz, którą grzyby uwolnią po dodaniu soli, odparuje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równolegle podgrzej drugą patelnię. Wlej do niego trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto ziemniaczane równą warstwą, zakrywając całe dno. Smaż bazę na małym ogniu przez około 5 minut. Przykryłem patelnię pokrywką na kilka minut, aby ziemniaki były dokładnie ugotowane. Gdy podstawa jest dobrze zrumieniona od dołu, odwróć ją na drugą stronę. Aby & quot; placek ziemniaczany & quot; nie rozerwał się, wyjmij go na talerz, a następnie włóż z powrotem na patelnię, obracając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż przygotowane nadzienie na naleśniku ziemniaczanym, posyp przyprawami do smaku (Moje to oregano). Ułóż pokrojone pomidory. Posyp tartym serem na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spraw, aby ogień był mały, przykryj patelnię pokrywką i smaż pizzę jeszcze przez kilka minut, aż ser się stopi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Natychmiast podawaj gotową pizzę - podobnie jak klasyczna, jest dobra na gorąco. Smacznego!

bardzo smaczna pizza wyszła! Szczególnie docenią go miłośnicy placków ziemniaczanych-to jest podstawa. Planuję ugotować go z mielonym mięsem, wcześniej smażonym z cebulą.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy