pikantna przekąska z bakłażana z pomidorami

pikantne i szybkie w przygotowaniu danie! Pyszna niebieska przekąska, która według własnego uznania może być również wspaniałym dodatkiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznej pikantnej przekąski z bakłażana z pomidorami i kroimy młodego bakłażana w pierścienie i półpierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż pokrojony bakłażan do miski i dodaj sól do smaku, odłóż na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos na naszą przekąskę i pokrój dwa ząbki czosnku w małe paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bardzo drobno posiekaj trochę ostrego chili.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekany czosnek z pieprzem rozprowadź w misce, dodaj jedną łyżkę octu jabłkowego, jedną łyżkę oleju roślinnego i dobrze wymieszaj, aby uzyskać pożądany dressing na przyszłą przekąskę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj trochę pietruszki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko wyciśnij bakłażany i spuść nadmiar płynu równomiernie na patelnię z olejem roślinnym, który wcześniej dobrze podgrzej na kuchence. Smaż bakłażany przez około cztery minuty z każdej strony na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tosty z bakłażana układamy na talerzu, dodajemy wcześniej przygotowany dressing i delikatnie mieszamy, a następnie wyjmujemy talerz na dwie godziny w lodówce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu wyjmujemy talerz z bakłażanem z lodówki i dodajemy pomidora pokrojonego w plastry do naczynia, posypujemy natką pietruszki. Życzę wszystkim smacznego!

na całym świecie istnieje wiele potraw, których głównym składnikiem są bakłażany. Bakłażany mogą być pieczone w całości w piekarniku lub na grillu, a także gotowane lub smażone.
różnice są również spowodowane mieleniem bakłażana, który dla niektórych przekąsek jest przepuszczany przez maszynę do mięsa, dla innych jest krojony w kółka, paski, małe kawałki-kostki lub paski.
czerwony kolor pomidora jest symbolem piękna, a pomidory obdarzone z natury tym kolorem w większości radzą sobie ze swoim zadaniem z hukiem, nawet jeśli są w rękach zupełnie niedoświadczonego kucharza.
pomidor jest częstym gościem w naszych kuchniach, ponieważ pojawia się w wielu potrawach, bez tego soczystego owocu w rzeczywistości żaden talerz z przekąską warzywną nie jest kompletny.
w Mołdawii, Rumunii i południowej Ukrainie to danie nazywa się "niebieską sałatką" i jest przygotowywane z drobno posiekanego pieczonego bakłażana z dodatkiem warzyw, czosnku i ziół.
w kuchni żydowskiej tego regionu sałatka niebieska jest przygotowywana z kawioru pieczonego bakłażana z dodatkiem cebuli, koperku, pietruszki i posiekanych pomidorów do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy