skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznej pikantnej przekąski z bakłażana z pomidorami i kroimy młodego bakłażana w pierścienie i półpierścienie.
Krok 2:
Włóż pokrojony bakłażan do miski i dodaj sól do smaku, odłóż na bok.
Krok 3:
Przygotuj sos na naszą przekąskę i pokrój dwa ząbki czosnku w małe paski.
Krok 4:
Bardzo drobno posiekaj trochę ostrego chili.
Krok 5:
Posiekany czosnek z pieprzem rozprowadź w misce, dodaj jedną łyżkę octu jabłkowego, jedną łyżkę oleju roślinnego i dobrze wymieszaj, aby uzyskać pożądany dressing na przyszłą przekąskę.
Krok 6:
Posiekaj trochę pietruszki.
Krok 7:
Lekko wyciśnij bakłażany i spuść nadmiar płynu równomiernie na patelnię z olejem roślinnym, który wcześniej dobrze podgrzej na kuchence. Smaż bakłażany przez około cztery minuty z każdej strony na złoty kolor.
Krok 8:
Tosty z bakłażana układamy na talerzu, dodajemy wcześniej przygotowany dressing i delikatnie mieszamy, a następnie wyjmujemy talerz na dwie godziny w lodówce.
Krok 9:
Po upływie czasu wyjmujemy talerz z bakłażanem z lodówki i dodajemy pomidora pokrojonego w plastry do naczynia, posypujemy natką pietruszki. Życzę wszystkim smacznego!
na całym świecie istnieje wiele potraw, których głównym składnikiem są bakłażany. Bakłażany mogą być pieczone w całości w piekarniku lub na grillu, a także gotowane lub smażone.
różnice są również spowodowane mieleniem bakłażana, który dla niektórych przekąsek jest przepuszczany przez maszynę do mięsa, dla innych jest krojony w kółka, paski, małe kawałki-kostki lub paski.
czerwony kolor pomidora jest symbolem piękna, a pomidory obdarzone z natury tym kolorem w większości radzą sobie ze swoim zadaniem z hukiem, nawet jeśli są w rękach zupełnie niedoświadczonego kucharza.
pomidor jest częstym gościem w naszych kuchniach, ponieważ pojawia się w wielu potrawach, bez tego soczystego owocu w rzeczywistości żaden talerz z przekąską warzywną nie jest kompletny.
w Mołdawii, Rumunii i południowej Ukrainie to danie nazywa się "niebieską sałatką" i jest przygotowywane z drobno posiekanego pieczonego bakłażana z dodatkiem warzyw, czosnku i ziół.
w kuchni żydowskiej tego regionu sałatka niebieska jest przygotowywana z kawioru pieczonego bakłażana z dodatkiem cebuli, koperku, pietruszki i posiekanych pomidorów do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g