skład / składniki
metoda gotowania
pasztet z tej bardzo delikatnej części jagnięciny nie jest trudny do zrobienia. Najważniejsze jest, aby zwrócić wystarczającą uwagę na różne przyprawy, dodać trochę lekkości w postaci śmietany, a orki będą pyszne.
tak więc przede wszystkim musisz wyciąć samą wątrobę jagnięcą, dokładnie spłukać pod zimną bieżącą wodą i wytrzeć papierowymi serwetkami, oczyścić ją z wszelkiego rodzaju filmów i różnych szorstkich kanałów. A następnie pokrój wątrobę na średniej wielkości kawałki.
umieść patelnię na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Następnie, aby uzyskać bardziej delikatny smak, dodaj 1/3 masła i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
wątróbkę jagnięcą, wcześniej pokrojoną na kawałki, włożyć na patelnię z rozgrzanym do czerwoności olejem. Podgrzej i zamieszaj.
obierz czosnek, opłucz, osusz i przepuść przez specjalną prasę.
gałązki rozmarynu również opłucz i osusz. A następnie drobno posiekaj.
dodaj posiekany czosnek i rozmaryn na patelnię do wątróbki jagnięcej. Wymieszaj całą zawartość patelni i gotuj wątrobę przez około 5 minut. Sprawdź gotowość wątroby, przecinając ją - w środku powinna pozostać trochę różowawa.
przenieś wątróbkę jagnięcą do miski blendera lub robota kuchennego i dodaj pozostałe masło.
krem lekko podgrzej. Wymieszaj śmietanę 10-15% tłuszczu i śmietanę 33%, a także wlej do miski blendera. Następnie zmiel wszystkie składniki do stanu puree. Konsystencja pasztetu powinna być jednorodna, bez grudek. Dodaj sól i pieprz do smaku, jeszcze raz dobrze wymieszaj.
następnie przenieś powstały pasztet z miski blendera do wygodnego, szczelnego naczynia i wstaw do lodówki, aż całkowicie ostygnie, około godziny lub dłużej.
przed podaniem udekoruj gotowy pasztet z wątróbki jagnięcej gałązkami świeżego rozmarynu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g