pasztet z wątróbki jagnięcej

zaskocz swoich gości tą pyszną przekąską! Pasztet z wątróbki jagnięcej to prawdziwie przysmak na każdą ucztę, w tym świąteczną. Przygotowany według tego przepisu, z dodatkiem śmietany, pasztet jest niezwykle delikatny i miękki w smaku. Robienie z nim kanapek i kanapek to przyjemność!
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 92 % 55 g
węglowodany 5 % 3 g
532 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

pasztet z tej bardzo delikatnej części jagnięciny nie jest trudny do zrobienia. Najważniejsze jest, aby zwrócić wystarczającą uwagę na różne przyprawy, dodać trochę lekkości w postaci śmietany, a orki będą pyszne.

tak więc przede wszystkim musisz wyciąć samą wątrobę jagnięcą, dokładnie spłukać pod zimną bieżącą wodą i wytrzeć papierowymi serwetkami, oczyścić ją z wszelkiego rodzaju filmów i różnych szorstkich kanałów. A następnie pokrój wątrobę na średniej wielkości kawałki.

umieść patelnię na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Następnie, aby uzyskać bardziej delikatny smak, dodaj 1/3 masła i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.

wątróbkę jagnięcą, wcześniej pokrojoną na kawałki, włożyć na patelnię z rozgrzanym do czerwoności olejem. Podgrzej i zamieszaj.

obierz czosnek, opłucz, osusz i przepuść przez specjalną prasę.

gałązki rozmarynu również opłucz i osusz. A następnie drobno posiekaj.

dodaj posiekany czosnek i rozmaryn na patelnię do wątróbki jagnięcej. Wymieszaj całą zawartość patelni i gotuj wątrobę przez około 5 minut. Sprawdź gotowość wątroby, przecinając ją - w środku powinna pozostać trochę różowawa.

przenieś wątróbkę jagnięcą do miski blendera lub robota kuchennego i dodaj pozostałe masło.

krem lekko podgrzej. Wymieszaj śmietanę 10-15% tłuszczu i śmietanę 33%, a także wlej do miski blendera. Następnie zmiel wszystkie składniki do stanu puree. Konsystencja pasztetu powinna być jednorodna, bez grudek. Dodaj sól i pieprz do smaku, jeszcze raz dobrze wymieszaj.

następnie przenieś powstały pasztet z miski blendera do wygodnego, szczelnego naczynia i wstaw do lodówki, aż całkowicie ostygnie, około godziny lub dłużej.

przed podaniem udekoruj gotowy pasztet z wątróbki jagnięcej gałązkami świeżego rozmarynu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy