skład / składniki
metoda gotowania
1. Wątróbkę jagnięcą dokładnie opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, a następnie osusz, nakładając na nią grube ręczniki papierowe, aby wchłonąć nadmiar wody. Połóż wątrobę na desce do krojenia i pokrój na średniej wielkości kawałki.
2. Wlej olej roślinny na patelnię o odpowiedniej wielkości i podgrzej do maksymalnej temperatury. Wrzuć do niego koper włoski. Mieszaj i smaż.
3. Dodaj świeże liście curry (wcześniej umyte i osuszone) i ponownie wymieszaj. Liście curry można kupić w dużym sklepie lub w sklepach internetowych, ale jeśli nie możesz ich kupić, nie ma znaczenia, możesz się bez nich obejść.
4. Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Następnie przenieś cebulę na patelnię i pozostaw na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.
5. Czosnek również obrać i posiekać, a następnie dodać do patelni i szybko smażyć przez pół minuty, aż odda swój smak.
6. Dodaj przyprawy-kurkumę, czerwony mielony pieprz, mieloną kolendrę i sól do smaku.
7. Przenieś kawałki wątróbki jagnięcej na patelnię i dobrze wymieszaj.
8. Gdy wątroba zmieni kolor, wlej czystą wodę pitną i kontynuuj gotowanie potrawy na średnim ogniu przez około 15 minut, przykrytą pokrywką. Co 5 minut mieszaj wszystkie składniki razem.
9. Określ gotowość wątroby jagnięcej, próbując jej smaku. Jeśli jest już miękki, ogień można wyłączyć. Podczas gotowania wątroby najważniejsze jest, aby jej nie rozgotować i nie wysuszyć. Ponieważ w tym przypadku staje się jeszcze bardziej jędrny i trudny do żucia.
10. Dodaj do naczynia świeżo zmielony czarny pieprz i w razie potrzeby trochę soli. Jeszcze raz dobrze wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Odstaw danie w tym stanie na 5 do 10 minut, po czym możesz podać jagnięcą wątrobę na stole.
Dodatkowo udekoruj naczynie świeżymi posiekanymi ziołami przed podaniem. Jako dodatek możesz ugotować ryż.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g