wątróbka Jagnięca na patelni

orientalny smak przypraw w każdym kęsie! Wątróbka jagnięca na patelni, gotowana z aromatycznymi ziołami i przyprawami, to nie tylko bardzo smaczne danie indyjskie, ale także niezwykle przydatne dla organizmu. W końcu wątroba tego zwierzęcia zawiera dużą ilość żelaza i innych składników odżywczych. Mnóstwo przypraw i przypraw nadaje temu mięsu niepowtarzalny orientalny posmak i niesamowity aromat!
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 69 % 18 g
węglowodany 27 % 7 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wątróbkę jagnięcą dokładnie opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, a następnie osusz, nakładając na nią grube ręczniki papierowe, aby wchłonąć nadmiar wody. Połóż wątrobę na desce do krojenia i pokrój na średniej wielkości kawałki.

2. Wlej olej roślinny na patelnię o odpowiedniej wielkości i podgrzej do maksymalnej temperatury. Wrzuć do niego koper włoski. Mieszaj i smaż.

3. Dodaj świeże liście curry (wcześniej umyte i osuszone) i ponownie wymieszaj. Liście curry można kupić w dużym sklepie lub w sklepach internetowych, ale jeśli nie możesz ich kupić, nie ma znaczenia, możesz się bez nich obejść.

4. Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Następnie przenieś cebulę na patelnię i pozostaw na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.

5. Czosnek również obrać i posiekać, a następnie dodać do patelni i szybko smażyć przez pół minuty, aż odda swój smak.

6. Dodaj przyprawy-kurkumę, czerwony mielony pieprz, mieloną kolendrę i sól do smaku.

7. Przenieś kawałki wątróbki jagnięcej na patelnię i dobrze wymieszaj.

8. Gdy wątroba zmieni kolor, wlej czystą wodę pitną i kontynuuj gotowanie potrawy na średnim ogniu przez około 15 minut, przykrytą pokrywką. Co 5 minut mieszaj wszystkie składniki razem.

9. Określ gotowość wątroby jagnięcej, próbując jej smaku. Jeśli jest już miękki, ogień można wyłączyć. Podczas gotowania wątroby najważniejsze jest, aby jej nie rozgotować i nie wysuszyć. Ponieważ w tym przypadku staje się jeszcze bardziej jędrny i trudny do żucia.

10. Dodaj do naczynia świeżo zmielony czarny pieprz i w razie potrzeby trochę soli. Jeszcze raz dobrze wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Odstaw danie w tym stanie na 5 do 10 minut, po czym możesz podać jagnięcą wątrobę na stole.

Dodatkowo udekoruj naczynie świeżymi posiekanymi ziołami przed podaniem. Jako dodatek możesz ugotować ryż.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy