Roladki z młodej cukinii z topionym serem

szybki, smaczny i zdrowy przepis na cukinię. Początek lata to sezon młodych warzyw. Jako pożywną sezonową przekąskę proponuję zrobić bułki z cukinii z roztopionym serem.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 33 % 5 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania bułek lepiej nadaje się średniej wielkości młoda cukinia. Cukinię należy umyć i pokroić wzdłuż na talerze o grubości około 5 mm. ułożyć talerze na desce do krojenia, posolić i pozostawić na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cukinię z obu stron, aż będzie miękka. Do bułek używamy tylko środkowych części cukinii, ponieważ części boczne są grubsze i słabo zwinięte w rolkę, można je przygotować według klasycznej receptury – z czosnkiem i majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy cukinia stygnie, przygotujemy nadzienie do bułek: stopiony ser trzeszczy na drobnej tarce, przełóż czosnek przez prasę lub również trzeszczy. Nadzienie z sera i czosnku doprawiamy czarnym pieprzem, w razie potrzeby solą i doprawiamy majonezem-nadzienie jest gotowe. Pokrój pomidora na małe kostki, umyj natkę pietruszki i osusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź zimną smażoną cukinię i rozłóż mieszankę serowo-czosnkową na całej jej powierzchni z jednej strony w małej warstwie. Następnie kładziemy kawałek pomidora na szerszej krawędzi cukinii. Obok pomidora kładziemy małe gałązki pietruszki. Teraz ostrożnie zawiń bułkę i połóż ją na liściu sałaty. Zrób to ze wszystkimi smażonymi talerzami cukinii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe bułki będą świetnie wyglądać zarówno na rodzinnym stole, jak i na bujnej uczcie. To świetna pikantna przekąska. Danie jest bardzo satysfakcjonujące. Bułki z cukinii z roztopionym serem są gotowe! Smacznego!

na początku lata młode warzywa - kapusta, ziemniaki, marchew i cukinia, którą bardzo lubiłem. Istnieje wiele przepisów na gotowanie potraw z cukinii, od ulubionych kręgów cukinii z czosnkiem i majonezem po złożone ciasta i zapiekanki z cukinii. Dziś chcę zaoferować Ci wcale nie skomplikowany przepis na przygotowanie bardzo satysfakcjonującej przekąski z tego pięknego warzywa-bułek z cukinii i stopionego sera. Szybko, smacznie i zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy