polędwiczka wieprzowa w folii na węglu drzewnym

najsmaczniejszy, soczysty, miękki, rozpływa się w ustach! Polędwiczka wieprzowa w folii na węglu drzewnym to bardzo delikatne, smaczne i wcale nie szkodliwe danie o cudownym aromacie węgla drzewnego i przypraw użytych do marynaty. Takie mięso można jeść jak zwykły kebab w naturze lub podawać na stole z dodatkami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 65 % 32 g
węglowodany 10 % 5 g
341 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę na węglu drzewnym w folii? Przygotuj jedzenie. Do marynaty wymieszaj majonez, sos sojowy, czosnek, sól, czarny i czerwony pieprz mielony. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Napełnij nim mięso i dokładnie wymieszaj rękami, aby wszystkie kawałki były pokryte marynatą

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw mięso w marynacie na 1 godzinę. W międzyczasie przygotuj grill, rozpal w nim węgle. Marynowane mięso, każdy stek osobno, połóż na kawałku folii (wystarczy rozmiar 30 na 30 cm).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zakryj go drugą stroną folii i przekręć krawędzie tak, aby wewnątrz utworzyła się przestrzeń między mięsem a górną stroną folii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść paczki folii z mięsem na węglach w grillu. Piecz mięso w folii przez około 40 minut. Oczywiście w tym czasie musisz sprawdzić stan mięsa, może będzie gotowe wcześniej, jeśli kawałki są małe. Podczas pieczenia mięso należy kilkakrotnie odwrócić, aby nie spłonęło od dołu węgla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij mięso w folii z węgli na talerz, aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sprawdź gotowość nożem, wykonując nacięcie na środku steku. Z kawałka mięsa powinien wydzielać się klarowny sok. Jeśli wycieknie czerwony sok lub krew, oznacza to, że mięso należy upiec więcej. Usuń gotowe mięso z węgli i pozwól mu odpocząć przez około 5 minut w folii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso jest gotowe. Podawaj ze świeżymi warzywami, ziołami i chlebem. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy