skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę na węglu drzewnym w folii? Przygotuj jedzenie. Do marynaty wymieszaj majonez, sos sojowy, czosnek, sól, czarny i czerwony pieprz mielony. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Napełnij nim mięso i dokładnie wymieszaj rękami, aby wszystkie kawałki były pokryte marynatą
Krok 2:
Pozostaw mięso w marynacie na 1 godzinę. W międzyczasie przygotuj grill, rozpal w nim węgle. Marynowane mięso, każdy stek osobno, połóż na kawałku folii (wystarczy rozmiar 30 na 30 cm).
Krok 3:
Zakryj go drugą stroną folii i przekręć krawędzie tak, aby wewnątrz utworzyła się przestrzeń między mięsem a górną stroną folii.
Krok 4:
Umieść paczki folii z mięsem na węglach w grillu. Piecz mięso w folii przez około 40 minut. Oczywiście w tym czasie musisz sprawdzić stan mięsa, może będzie gotowe wcześniej, jeśli kawałki są małe. Podczas pieczenia mięso należy kilkakrotnie odwrócić, aby nie spłonęło od dołu węgla.
Krok 5:
Zdejmij mięso w folii z węgli na talerz, aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe.
Krok 6:
Sprawdź gotowość nożem, wykonując nacięcie na środku steku. Z kawałka mięsa powinien wydzielać się klarowny sok. Jeśli wycieknie czerwony sok lub krew, oznacza to, że mięso należy upiec więcej. Usuń gotowe mięso z węgli i pozwól mu odpocząć przez około 5 minut w folii.
Krok 7:
Mięso jest gotowe. Podawaj ze świeżymi warzywami, ziołami i chlebem. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g