skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim marynujemy wątrobę w przyprawach, dla których dobrze myjemy ją pod bieżącą wodą, usuwamy filmy, wycinamy kanały. Suszymy wątrobę ręcznikami papierowymi-nie potrzebujemy nadmiaru wilgoci. Pokrój wątrobę na duże kawałki o boku około 2-2, 5 cm, Przenieś przygotowaną wątrobę do pojemnego pojemnika.
posyp wątrobę papryką i mielonym kminkiem. Możesz dodać inne przyprawy według własnego gustu. Na przykład dobrze sprawdzają się różne Gruzińskie przyprawy. Wlej sól na wierzch i wszystko dobrze wymieszaj rękami, wcierając przyprawy w kawałki wątroby. Usuwamy wątrobę w przyprawach do lodówki na noc (możesz trzymać wątrobę w przyprawach i krócej, ale powinna to być co najmniej godzina).
przygotowanie grilla. Wymagana jest średnia temperatura węgla. Kiedy są pokryte cienką warstwą szarego popiołu, możesz zacząć smażyć szaszłyki. Podczas gotowania węgli wyjmujemy pojemnik z kawałkami wątroby z lodówki i kładziemy je na szaszłykach. Nie musisz pozostawiać pustych przestrzeni między kawałkami, ale nie powinieneś też umieszczać zbyt wielu kawałków na jednym szpikulcu, zbyt ciasno do siebie. Wystarczy posadzić 6-8 kawałków wątroby na jednym szpikulcu.
usmaż wątróbkę jagnięcą ze wszystkich stron, obracając każdy szpikulec w razie potrzeby. Upewniamy się, że wątroba nie pali się i równomiernie piecze. Wątroba będzie gotowa, gdy będzie dobrze usmażona i pokryta apetyczną skórką na wierzchu, ale jednocześnie po naciśnięciu pozostanie miękka, jakby gąbczasta. Z czasem zajmie to około 15 minut. Nie trzymaj wątroby nad węglami zbyt długo, aby jej nie przegrzać - w tym przypadku będzie sucha i straci smak.
podawaj gotowe szaszłyki od razu, aż ostygną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g