szaszłyki z wątróbki jagnięcej na grillu na węglu drzewnym

Przygotuj oryginalne szaszłyki na łonie natury z przyjaciółmi! Szaszłyki z wątróbki jagnięcej są popularnym daniem w krajach wschodnich, a na przykład w Maroku uważane są za najpopularniejsze i ulubione jedzenie uliczne. Gotowanie ich nie jest trudniejsze niż bardziej znane nam kebaby mięsne, tylko znacznie szybciej. Wątroba przed gotowaniem będzie marynowana w przyprawach, dzięki czemu nabierze ciekawych odcieni smaku. Wątrobę najlepiej pobierać od młodych jagniąt.
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 35 % 12 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

przede wszystkim marynujemy wątrobę w przyprawach, dla których dobrze myjemy ją pod bieżącą wodą, usuwamy filmy, wycinamy kanały. Suszymy wątrobę ręcznikami papierowymi-nie potrzebujemy nadmiaru wilgoci. Pokrój wątrobę na duże kawałki o boku około 2-2, 5 cm, Przenieś przygotowaną wątrobę do pojemnego pojemnika.

posyp wątrobę papryką i mielonym kminkiem. Możesz dodać inne przyprawy według własnego gustu. Na przykład dobrze sprawdzają się różne Gruzińskie przyprawy. Wlej sól na wierzch i wszystko dobrze wymieszaj rękami, wcierając przyprawy w kawałki wątroby. Usuwamy wątrobę w przyprawach do lodówki na noc (możesz trzymać wątrobę w przyprawach i krócej, ale powinna to być co najmniej godzina).

przygotowanie grilla. Wymagana jest średnia temperatura węgla. Kiedy są pokryte cienką warstwą szarego popiołu, możesz zacząć smażyć szaszłyki. Podczas gotowania węgli wyjmujemy pojemnik z kawałkami wątroby z lodówki i kładziemy je na szaszłykach. Nie musisz pozostawiać pustych przestrzeni między kawałkami, ale nie powinieneś też umieszczać zbyt wielu kawałków na jednym szpikulcu, zbyt ciasno do siebie. Wystarczy posadzić 6-8 kawałków wątroby na jednym szpikulcu.

usmaż wątróbkę jagnięcą ze wszystkich stron, obracając każdy szpikulec w razie potrzeby. Upewniamy się, że wątroba nie pali się i równomiernie piecze. Wątroba będzie gotowa, gdy będzie dobrze usmażona i pokryta apetyczną skórką na wierzchu, ale jednocześnie po naciśnięciu pozostanie miękka, jakby gąbczasta. Z czasem zajmie to około 15 minut. Nie trzymaj wątroby nad węglami zbyt długo, aby jej nie przegrzać - w tym przypadku będzie sucha i straci smak.

podawaj gotowe szaszłyki od razu, aż ostygną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy