mostek wołowy w piekarniku

niesamowicie apetyczne mięso dla prawdziwych smakoszy! Mostek wołowy w piekarniku to wygrana-wygrana na każdą okazję. Jest to idealne danie na rodzinny obiad lub wspólny obiad z rodziną w dzień wolny, a do serwowania gościom też się Nadaje! Możesz ugotować mostek jako gorący na wakacje. Mięso jest niesamowicie delikatne, aromatyczne i apetyczne. Gotuje się dość długo, ale wynik jest tego wart!
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 7 % 2 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Przygotuj składniki, zaczynając od mięsa, ponieważ potrzebuje czasu, aby stać w soli:

- myję mostek pod bieżącą wodą, a następnie suszymy go ręcznikami papierowymi i przenosimy do głębokiego dużego pojemnika. Jeśli na mięsie są duże kawałki smalcu, lepiej je wyciąć, a małe obszary można (i należy) pozostawić, przecinając je nożem w kształcie siatki (smalec, ale bez wyjmowania mięsa), aby było lepiej upieczone i nasycone aromatami. Mięso solimy i ze wszystkich stron wcieramy sól w miąższ, a następnie zostawiamy w spokoju na 30 minut;

- obierz cebulę z łuski, a następnie spłucz ją pod chłodną wodą i pokrój na ćwiartki pierścieni. Zasadniczo krojenie nie odgrywa dużej roli i można je ciąć według własnego gustu-półpierścienie, kostki;

- usuwamy łuski z ząbków czosnku i drobno siekamy je nożem, a ponadto zasadniczo nożem, a nie przepuszczamy przez prasę, aby zachować maksymalny smak mięsa;

- dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz marchewki, a następnie pokrój warzywa korzeniowe na duże kawałki o długości 2-3 cm.;

- spłucz Zielenie i liście laurowe, a następnie delikatnie osusz nadmiar wilgoci papierowymi serwetkami.

2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 150 stopni Celsjusza. Przygotowujemy również naczynie do pieczenia-wystarczająco duże, aby nasz mostek zmieścił się w nim w całości. Pożądane jest, aby forma miała pokrywkę, aby można było na przykład użyć kaczątka (w nim można również smażyć mięso, a nie na patelni). Jeśli nie ma pokrywy, uformuj ją z folii żaroodpornej, składając ją 2-3 razy dla większej gęstości.

3. Na średnim ogniu podgrzej patelnię oliwą z oliwek( lub dowolnym olejem roślinnym), połóż na niej mostek tłustą stroną do dołu i smaż przez 5 minut, aż będzie lekko rumiany, po czym obróć mięso i smaż przez 3 minuty z drugiej strony. Usuwamy mięso z patelni i rozprowadzamy posiekaną cebulę, zwiększając ciepło do maksimum. Cebulę posypujemy szczyptą soli i smażymy z ciągłym mieszaniem przez 5 minut, następnie rozprowadzamy czosnek, mieszamy i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.

4. Włóż mięso do naczynia do pieczenia, dodaj po bokach smażony czosnek i cebulę, całe zioła (możesz związać rozmaryn, tymianek i liście laurowe nitką), napełnij wszystko bulionem, przykryj pokrywką (folią) i wyślij do nagrzanego piekarnika na 3 godziny. Jednocześnie co godzinę mostek należy obracać na drugą stronę, aby równomiernie się ugotował.

5. Minęły 3 godziny-dodaj marchewki, ponownie zamknij formę pokrywką i gotuj wszystko razem przez 1 godzinę. W tym czasie marchewki powinny stać się miękkie, a mięso w pełni ugotowane. Wyciągamy zioła i liście laurowe z formy, wyrzucamy je, a mięso układamy na pięknym talerzu i kroimy w plastry.

tak ugotowane mięso idealnie nadaje się do podania z tłuczonymi ziemniakami.

smacznego! To jest boskie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal / 100g
  • Mostek wołowy - 217   kcal/100g

Podobne przepisy