skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj składniki, zaczynając od mięsa, ponieważ potrzebuje czasu, aby stać w soli:
- myję mostek pod bieżącą wodą, a następnie suszymy go ręcznikami papierowymi i przenosimy do głębokiego dużego pojemnika. Jeśli na mięsie są duże kawałki smalcu, lepiej je wyciąć, a małe obszary można (i należy) pozostawić, przecinając je nożem w kształcie siatki (smalec, ale bez wyjmowania mięsa), aby było lepiej upieczone i nasycone aromatami. Mięso solimy i ze wszystkich stron wcieramy sól w miąższ, a następnie zostawiamy w spokoju na 30 minut;
- obierz cebulę z łuski, a następnie spłucz ją pod chłodną wodą i pokrój na ćwiartki pierścieni. Zasadniczo krojenie nie odgrywa dużej roli i można je ciąć według własnego gustu-półpierścienie, kostki;
- usuwamy łuski z ząbków czosnku i drobno siekamy je nożem, a ponadto zasadniczo nożem, a nie przepuszczamy przez prasę, aby zachować maksymalny smak mięsa;
- dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz marchewki, a następnie pokrój warzywa korzeniowe na duże kawałki o długości 2-3 cm.;
- spłucz Zielenie i liście laurowe, a następnie delikatnie osusz nadmiar wilgoci papierowymi serwetkami.
2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 150 stopni Celsjusza. Przygotowujemy również naczynie do pieczenia-wystarczająco duże, aby nasz mostek zmieścił się w nim w całości. Pożądane jest, aby forma miała pokrywkę, aby można było na przykład użyć kaczątka (w nim można również smażyć mięso, a nie na patelni). Jeśli nie ma pokrywy, uformuj ją z folii żaroodpornej, składając ją 2-3 razy dla większej gęstości.
3. Na średnim ogniu podgrzej patelnię oliwą z oliwek( lub dowolnym olejem roślinnym), połóż na niej mostek tłustą stroną do dołu i smaż przez 5 minut, aż będzie lekko rumiany, po czym obróć mięso i smaż przez 3 minuty z drugiej strony. Usuwamy mięso z patelni i rozprowadzamy posiekaną cebulę, zwiększając ciepło do maksimum. Cebulę posypujemy szczyptą soli i smażymy z ciągłym mieszaniem przez 5 minut, następnie rozprowadzamy czosnek, mieszamy i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.
4. Włóż mięso do naczynia do pieczenia, dodaj po bokach smażony czosnek i cebulę, całe zioła (możesz związać rozmaryn, tymianek i liście laurowe nitką), napełnij wszystko bulionem, przykryj pokrywką (folią) i wyślij do nagrzanego piekarnika na 3 godziny. Jednocześnie co godzinę mostek należy obracać na drugą stronę, aby równomiernie się ugotował.
5. Minęły 3 godziny-dodaj marchewki, ponownie zamknij formę pokrywką i gotuj wszystko razem przez 1 godzinę. W tym czasie marchewki powinny stać się miękkie, a mięso w pełni ugotowane. Wyciągamy zioła i liście laurowe z formy, wyrzucamy je, a mięso układamy na pięknym talerzu i kroimy w plastry.
tak ugotowane mięso idealnie nadaje się do podania z tłuczonymi ziemniakami.
smacznego! To jest boskie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal / 100g
- Mostek wołowy - 217 kcal/100g