skład / składniki
metoda gotowania
1. Umieść małą patelnię na średnim ogniu i dobrze podgrzej. Nie trzeba do niego wlewać oleju, to znaczy powinien być "suchy". Wlej nasiona kminku na rozgrzaną patelnię i smaż je z ciągłym mieszaniem przez 2 minuty. W tym czasie nasiona ujawnią swój niepowtarzalny aromat. Przenosimy nasiona na płaski talerz, a gdy ostygną, wlewamy je do moździerza i pocieramy tłuczkiem.
2. Obierz ząbki czosnku z łuski i drobno posiekaj je nożem, a następnie przenieś do moździerza do zmielonego kminku. Wlej tam oliwę z oliwek, a następnie wlej wskazaną ilość soli i czarnego mielonego pieprzu. Ten ostatni można zmielić tuż przed dodaniem - doda to mocniejszego smaku naszym kebabom. Jeszcze raz dobrze pocieramy wszystko razem.
3. Dokładnie umyj wątrobę, Usuń przezroczystą folię, Wytnij duże naczynia. Osusz wątrobę ręcznikiem papierowym, połóż na desce do krojenia i pokrój na duże kawałki. Wysyłamy kawałki wątroby do dużego i głębokiego pojemnika, rozprowadzamy aromatyczną mieszankę moździerza na wierzchu i dobrze wszystko mieszamy. Najlepiej zrobić to rękami, dokładnie wcierając przyprawy w wątrobę. Pokrywamy pojemnik pokrywką i usuwamy wątrobę jagnięcą w lodówce na jeden dzień (jeśli nie ma tyle czasu, co najmniej 3 godziny).
4. Przygotowujemy grill. Ciepło jest dość silne. Bliżej czasu, gdy węgle są prawie gotowe, wyjmujemy wątrobę z lodówki. Kładziemy kawałki wątroby na metalowych szaszłykach.
5. Smaż wątrobę na palonych węglach przez 4-5 minut, obracając, aby wątroba była usmażona ze wszystkich stron. Musisz uważać, aby wątroba się nie paliła-przygotowuje się bardzo szybko.
podawaj wątrobę od razu, gorącą, uzupełnioną świeżą bazylią i skropioną sokiem z cytryny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g