mostek wołowy na kości

poznaj sekret gotowania pysznego mięsa! Mostek wołowy z kością nie jest tak łatwy do zrobienia, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Ten przepis jest interesujący, ponieważ ujawnia i szczegółowo opisuje interesujący sposób gotowania mięsa. Nazywa się to metodą odwrotnego smażenia i polega na tym, że mięso jest najpierw powoli gotowane w niskiej temperaturze, a następnie smażone na dużym ogniu na końcu. Pozwala to uzyskać idealny kawałek mięsa-smażony i soczysty w środku, a na zewnątrz pyszna skórka.
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 17 g
tłuszcze 61 % 27 g
węglowodany 0 % 0 g
303 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 10 min

włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 135 stopni Celsjusza, aw tym czasie nie siedzimy bezczynnie - kontynuujemy gotowanie. Mój mostek pod bieżącą wodą, a następnie dobrze wysusz go grubymi papierowymi serwetkami-mięso nie potrzebuje dodatkowej wilgoci.

następnie przyprawiamy przygotowane mięso z obu stron solą, czarnym pieprzem i przyprawami odpowiednimi do mięsa. Czarny pieprz najlepiej zmielić tuż przed dodaniem do mięsa, zapewniając w ten sposób niesamowity smak mostka wołowego. Możesz wziąć dowolne przyprawy, na przykład dobrze sprawdza się mieszanka różnych mielonych papryk. Możesz użyć gotowych mieszanek przypraw do potraw mięsnych. Więc pocieramy mięso ze wszystkich stron, wcieramy przyprawy w mięso.

posmaruj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia odrobiną oleju. Rozłóż mostek na wierzchu i wyślij go do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury. Mięso gotujemy, aż jego temperatura wewnętrzna wyniesie 50 stopni Celsjusza. Do tych celów używamy specjalnego termometru. Mięso powinno być prawie całkowicie ugotowane.

następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim mięso na 10 minut. W tym czasie podgrzewamy patelnię z pozostałym olejem na dużym ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, włóż mięso na patelnię i smaż przez 1 minutę, po czym Odwróć mięso i smaż przez kolejną 1 minutę z drugiej strony. Na mięsie powinna pojawić się pyszna apetyczna skórka.

podawaj mięso na gorąco. Uzupełniamy mostek ulubionymi sosami, świeżymi ziołami , w razie potrzeby obfitym dodatkiem. Różne napoje, na przykład czerwone wino, dobrze nadają się do takiego mięsa. Możesz podać mostek do piwa.

gotowe - możesz się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mostek wołowy - 217   kcal/100g

Podobne przepisy