jabłka w karmelu po chińsku

Spróbuj deseru owocowego o azjatyckim smaku! Jabłka w karmelu po chińsku są bardzo apetyczne, z chrupiącą brązową skórką. Pyszny domowy karmel, którym są pokryte, nadaje jabłkom pikantny smak i pyszny aromat. A nasiona sezamu sprawiają, że to danie jest jeszcze smaczniejsze i bardziej reprezentacyjne!
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 52 % 34 g
węglowodany 43 % 28 g
426 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Jabłka opłucz pod zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie przeciąć je na pół i wydrążyć, usuwając szorstką część i wewnętrzne nasiona. Pokrój jabłka na kliny lub małe kawałki o dowolnym kształcie. Odłóż na bok.

2. Przygotuj ciasto do zwijania jabłek. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną do dużej miski. Następnie ubij jajko kurze i wlej trochę czystej wody. Wymieszaj powstałą mieszaninę, aż będzie gładka za pomocą kulinarnej ręcznej trzepaczki. Upewnij się, że wszystkie grudki mąki zostały rozbite.

3. Umieść patelnię z grubym dnem na kuchence i wlej do niej wystarczającą ilość oleju roślinnego.

4. Wlej kawałki jabłek do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj, aby ciasto równomiernie pokryło jabłka ze wszystkich stron.

5. Gdy tylko olej na patelni rozgrzeje się do maksymalnej temperatury, możesz zacząć przygotowywać plasterki jabłka. Połóż jabłka oblane ze wszystkich stron w cieście na patelni i usmaż je na średnim ogniu, obracając z różnych stron. Olej roślinny na patelni powinien sięgać co najmniej do środka plasterków jabłka.

6. Połóż plasterki jabłka smażone na oleju na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. Pozostaw, aż nadmiar oleju zostanie wchłonięty.

7. Teraz możesz zacząć przygotowywać karmel dla jabłek. Aby to zrobić, wlej olej sezamowy do małego rondla i podgrzej na kuchence. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. Na małym ogniu i ciągle mieszając łyżką lub szpatułką ugotuj karmel. Cukier powinien całkowicie się stopić i uformować razem z masłem jedną brązową masę o płynnej konsystencji. Po ugotowaniu karmelu wlej do niego nasiona sezamu i ponownie dobrze wymieszaj.

8. Przykryj plasterki jabłka w cieście gotowanym karmelem z sezamem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy