plasterki jabłka w karmelu

Przygotuj to niebanalne słodkie danie z owoców! Plasterki jabłek w karmelu to niesamowicie pyszny deser z piękną prezentacją, który idealnie nadaje się jako ostatni akcent na każdą rodzinną ucztę, a nawet uroczystość. Aby go przygotować, potrzebujesz tylko jabłek, cukru i odrobiny inspiracji!
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 80 % 37 g
226 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jabłka na taki deser lepiej wybrać twarde odmiany, aby dobrze zachowały swój kształt i rozpadły się podczas smażenia na patelni. W przeciwnym razie deser może mieć nieprezentacyjny wygląd.

jabłka dobrze spłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie musisz odciąć grubą skórkę z owoców, aby nie zepsuła smaku gotowego dania. Wytnij wewnętrzne nasiona, a resztę jabłek pokrój w kliny.

w osobnym pojemniku dobrze wymieszaj granulowany cukier z mielonym cynamonem. Cynamon nada jabłkom przyjemny smak i aromat. Następnie wlej cukier do dużego płaskiego talerza i równomiernie rozprowadź na naczyniu.

ćwiartki jabłek dobrze zwiń cukier na talerzu, obracając owoce i pokrywając je cukrem ze wszystkich stron.

na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść kawałek masła na małym ogniu. Gdy tylko masło się rozpuści, umieść na patelni plasterki jabłka zwinięte w cukrze. Usmaż jabłka z jednej strony. Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony na ładny złoty kolor.

w rezultacie jabłka są bardziej miękkie i pokryte cienką warstwą karmelowej Skórki. Następnie należy je przenieść na czysty talerz i lekko ostudzić.

gotowe plasterki jabłka ze skórką karmelową można podawać po prostu jako danie deserowe. I możesz ozdobić nimi domowe ciasto lub ciasto owocowe.

takie karmelowe kliny można również wykorzystać na bardzo smaczny i piękny deser. Połóż je na płaskim talerzu i umieść bitą śmietanę (lub kilka gałek lodów) w pobliżu. Posyp deser mielonym cynamonem. Lub możesz polać płynnym miodem lub polewą (karmel lub cokolwiek według własnego gustu i preferencji). Okazuje się niesamowicie smaczny! Ponadto taka piękna prezentacja potrawy może być prezentowana na każde święto lub uroczystość.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy