skład / składniki
metoda gotowania
jabłka na taki deser lepiej wybrać twarde odmiany, aby dobrze zachowały swój kształt i rozpadły się podczas smażenia na patelni. W przeciwnym razie deser może mieć nieprezentacyjny wygląd.
jabłka dobrze spłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie musisz odciąć grubą skórkę z owoców, aby nie zepsuła smaku gotowego dania. Wytnij wewnętrzne nasiona, a resztę jabłek pokrój w kliny.
w osobnym pojemniku dobrze wymieszaj granulowany cukier z mielonym cynamonem. Cynamon nada jabłkom przyjemny smak i aromat. Następnie wlej cukier do dużego płaskiego talerza i równomiernie rozprowadź na naczyniu.
ćwiartki jabłek dobrze zwiń cukier na talerzu, obracając owoce i pokrywając je cukrem ze wszystkich stron.
na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść kawałek masła na małym ogniu. Gdy tylko masło się rozpuści, umieść na patelni plasterki jabłka zwinięte w cukrze. Usmaż jabłka z jednej strony. Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony na ładny złoty kolor.
w rezultacie jabłka są bardziej miękkie i pokryte cienką warstwą karmelowej Skórki. Następnie należy je przenieść na czysty talerz i lekko ostudzić.
gotowe plasterki jabłka ze skórką karmelową można podawać po prostu jako danie deserowe. I możesz ozdobić nimi domowe ciasto lub ciasto owocowe.
takie karmelowe kliny można również wykorzystać na bardzo smaczny i piękny deser. Połóż je na płaskim talerzu i umieść bitą śmietanę (lub kilka gałek lodów) w pobliżu. Posyp deser mielonym cynamonem. Lub możesz polać płynnym miodem lub polewą (karmel lub cokolwiek według własnego gustu i preferencji). Okazuje się niesamowicie smaczny! Ponadto taka piękna prezentacja potrawy może być prezentowana na każde święto lub uroczystość.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g