serniki owsiane z rabarbarem

takie serniki można również przygotować ze zwykłej mąki pszennej. Oto takie ciekawe i pyszne serniki, które przygotowałem, aby zmniejszyć ogromną ilość rabarbaru, który zgromadziłem w lodówce. Przepis znalazłem w Internecie. Dzięki płatkom owsianym ciasto jest bardzo miękkie i giętkie. Serniki są bardzo satysfakcjonujące-jeden taki sernik zastąpi pełne śniadanie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 51 % 22 g
227 kcal
IG: 0 / 9 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować serniki owsiane z rabarbarem i rodzynkami, potrzebujemy: mąki owsianej, płynnego miodu, dużych jaj, rabarbaru, jasnych rodzynek, oleju roślinnego do smażenia i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rabarbar umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki umyć i osuszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz twaróg z miodem i solą i mieszaj, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ubite jajka, mąkę owsianą, rabarbar i rodzynki do twarogu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj masę i pozostaw na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z masy twarogowej uformuj mały sernik i zwiń go w płatki owsiane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podobnie uformuj Pozostałe serniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim serniki z obu stron na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj gotowe serniki na ciepło ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub sosami owocowymi. Będzie pyszny z dżemem truskawkowym. Świetnie komponuje się z rabarbarem. Smacznego!

przed pojawieniem się europejskich fabryk do produkcji twardych odmian sera w Rosji i oddzieleniem przez producentów sera pojęć "twaróg" i "ser", wszystkie produkty twarogowe nazywano odpowiednio serem, a twaróg - serem. Stąd nazwa potrawy-serniki. Nawiasem mówiąc, dziś na terytorium południowej Rosji i Ukrainy, mówiąc "ser", nadal mają na myśli zarówno sery (różne odmiany), jak i twarożek.

przygotowali ser (twaróg)z kwaśnego mleka. Wypalano go w piecu do zsiadania (zwijania), następnie odciągano serwatkę, wyjmowano i przenoszono powstałą masę twarogową pod prasę. Aby wydłużyć okres przechowywania produktu, procedurę powtórzono, uzyskując twaróg, który może być przechowywany w zimnej piwnicy przez cały tydzień. Obawiano się jednak jedzenia powstałego produktu w postaci surowej, dlatego wymyślono różne sposoby wykorzystania go do przygotowania różnych potraw, z których jednym były serniki. Klasyczna wersja oprócz twarogu obejmuje cukier, mąkę i jajka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy