skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować serniki owsiane z rabarbarem i rodzynkami, potrzebujemy: mąki owsianej, płynnego miodu, dużych jaj, rabarbaru, jasnych rodzynek, oleju roślinnego do smażenia i soli.
Krok 2:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Rodzynki umyć i osuszyć.
Krok 4:
Połącz twaróg z miodem i solą i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 5:
Ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 6:
Dodaj ubite jajka, mąkę owsianą, rabarbar i rodzynki do twarogu.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj masę i pozostaw na 15 minut.
Krok 8:
Z masy twarogowej uformuj mały sernik i zwiń go w płatki owsiane.
Krok 9:
Podobnie uformuj Pozostałe serniki.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim serniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 11:
Podawaj gotowe serniki na ciepło ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub sosami owocowymi. Będzie pyszny z dżemem truskawkowym. Świetnie komponuje się z rabarbarem. Smacznego!
przed pojawieniem się europejskich fabryk do produkcji twardych odmian sera w Rosji i oddzieleniem przez producentów sera pojęć "twaróg" i "ser", wszystkie produkty twarogowe nazywano odpowiednio serem, a twaróg - serem. Stąd nazwa potrawy-serniki. Nawiasem mówiąc, dziś na terytorium południowej Rosji i Ukrainy, mówiąc "ser", nadal mają na myśli zarówno sery (różne odmiany), jak i twarożek.
przygotowali ser (twaróg)z kwaśnego mleka. Wypalano go w piecu do zsiadania (zwijania), następnie odciągano serwatkę, wyjmowano i przenoszono powstałą masę twarogową pod prasę. Aby wydłużyć okres przechowywania produktu, procedurę powtórzono, uzyskując twaróg, który może być przechowywany w zimnej piwnicy przez cały tydzień. Obawiano się jednak jedzenia powstałego produktu w postaci surowej, dlatego wymyślono różne sposoby wykorzystania go do przygotowania różnych potraw, z których jednym były serniki. Klasyczna wersja oprócz twarogu obejmuje cukier, mąkę i jajka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g