wieprzowina z agrestem

kremowy sos i kwaśny agrest dobrze komponują się z mięsem. Danie według tego przepisu chciałem przygotować 3 lata temu, kiedy zobaczyłem je w magazynie kulinarnym. Ale wszystkie poprzednie lata agrestu wystarczyły mi tylko na 1-2 przepisy, głównie na wypieki lub deser. W tym roku mały krzew w kraju dał po prostu niewyobrażalne zbiory. Było tak dużo, że wciąż mam jagody na nowe ciekawe dania, chociaż wszystko, co zaplanowałam na ten rok, już ugotowałam.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 51 % 18 g
węglowodany 23 % 8 g
235 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować wieprzowinę z agrestem pieczonym w piekarniku, potrzebujemy: pulpy wieprzowej( może to być polędwica, gulasz lub część szyjna), mąki do panierowania, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki lub plastry Mam już porcje części szyjnej). Odetnij nadmiar tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz wieprzowinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwiń każdy kawałek mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż wieprzowinę na dużym ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Przykryj patelnię i zdejmij z ognia. Jest to konieczne, aby wieprzowina nie wyschła podczas gotowania sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    SOS. Do przygotowania sosu agrestowego potrzebujemy: agrestu, śmietany (20% tłuszczu), wody, cukru, czarnego pieprzu i soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Agrest umyć, posortować, usunąć ogony i osuszyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż jagody do rondla.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier, wlej wodę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę. Dusić sos przez kolejne 3 minuty. Na koniec dopraw SOS pieprzem i solą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż wieprzowinę do naczynia do pieczenia. Polej sosem jagodowo-śmietanowym. Możesz zostawić trochę sosu do podania gotowego dania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz wieprzowinę z agrestem w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj wieprzowinę z sosem agrestowo-śmietanowym z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym, makaronem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy