skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować wieprzowinę z agrestem pieczonym w piekarniku, potrzebujemy: pulpy wieprzowej( może to być polędwica, gulasz lub część szyjna), mąki do panierowania, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki lub plastry Mam już porcje części szyjnej). Odetnij nadmiar tłuszczu.
Krok 3:
Sól i pieprz wieprzowinę.
Krok 4:
Zwiń każdy kawałek mąki.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż wieprzowinę na dużym ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Przykryj patelnię i zdejmij z ognia. Jest to konieczne, aby wieprzowina nie wyschła podczas gotowania sosu.
Krok 6:
SOS. Do przygotowania sosu agrestowego potrzebujemy: agrestu, śmietany (20% tłuszczu), wody, cukru, czarnego pieprzu i soli.
Krok 7:
Agrest umyć, posortować, usunąć ogony i osuszyć.
Krok 8:
Włóż jagody do rondla.
Krok 9:
Dodaj cukier, wlej wodę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 10:
Wlej śmietanę. Dusić sos przez kolejne 3 minuty. Na koniec dopraw SOS pieprzem i solą.
Krok 11:
Włóż wieprzowinę do naczynia do pieczenia. Polej sosem jagodowo-śmietanowym. Możesz zostawić trochę sosu do podania gotowego dania.
Krok 12:
Piecz wieprzowinę z agrestem w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut.
Krok 13:
Podawaj wieprzowinę z sosem agrestowo-śmietanowym z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym, makaronem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g