pieczeń z nudlami

to bardzo proste, smaczne i satysfakcjonujące danie po ukraińsku! Do gotowania pieczeni używam surowych ziemniaków, ale niektóre gospodynie domowe najpierw smażą ziemniaki do połowy ugotowane, a dopiero potem wysyłają je do mięsa i warzyw. Ponadto do przygotowania nudli można użyć kwaśnego mleka zamiast kefiru. Ogólnie można poeksperymentować.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 46 % 12 g
142 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki do gotowania pieczeni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz węglan wieprzowy pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i grubo posiekaj. Przenieś kawałki wieprzowiny na patelnię i smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego na dużym ogniu na złoty kolor. Pod koniec gotowania sól i pieprz wieprzowinę. Weź czystą miskę i włóż do niej smażone kawałki wieprzowiny, przykryj miskę folią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć i pokroić w półpierścienie. Na tej samej patelni, na której smażono wieprzowinę, lekko usmaż półpierścienie cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Gdy cebula jest lekko usmażona, dodaj pierścienie marchewki na patelnię. Kontynuuj smażenie warzyw, aż marchewki będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy warzywa lekko się zrumienią i zmiękną, włóż smażone kawałki wieprzowiny na patelnię, włóż jeden liść laurowy, zalej zawartość patelni wrzącą wodą, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas duszenia mięsa z warzywami konieczne jest przygotowanie ciasta na Nudle.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej do pojemnika, dodaj sodę i sól, wymieszaj. Następnie w małych porcjach zacznij wprowadzać mąkę przesianą przez sito. Najpierw drewnianą łyżką, a następnie rękami zagnieść ciasto. Powinien być miękki, trochę lepki. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozwól ciastu odpocząć przez 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w duże plasterki. Otwórz pokrywkę patelni, połóż plastry ziemniaków na mięsie i warzywach, w razie potrzeby możesz dodać trochę wody. Woda powinna tylko lekko przykryć ziemniaki, więc nie należy napełniać patelni wodą do góry. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie włóż masło do małego rondla i rozpuść na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, dodaj do rondla drobno posiekany koperek i czosnek, przepuszczony przez prasę, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkować na prostokątną warstwę. Posmaruj powierzchnię ciasta roztopionym masłem z ziołami i czosnkiem, delikatnie zwiń w rolkę i pokrój w porcje stożków o szerokości 2 cm. Ponadto Noodle nie powinny dotykać bulionu, ponieważ są gotowane na parze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie zamknij pokrywkę i gotuj przez około 30 minut dłużej, aby Noodle miały czas na gotowanie w środku. Podczas gotowania nudli nie można otworzyć pokrywy, w przeciwnym razie Nudle osiądą i nie będą dobrze gotowane na parze.

smażenie z nudlami jest bardzo popularnym daniem w Odessie, że tak powiem, przykładem prawdziwej domowej kuchni Odessy. Danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące i wysokokaloryczne, co możemy powiedzieć: mięso, ziemniaki i te same Nudle, które są przygotowywane z przaśnego ciasta na kefirze i zastępują chleb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal / 100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal / 100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy