kotlety z sockeye

idealne danie obiadowe to udana alternatywa dla mięsa! Kotlety z sockeye to dietetyczne danie rybne, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Smażone na odrobinie oleju kotlety te są wystarczająco pożywne, aby były sycące, ale zapobiegną przybieraniu dodatkowych kilogramów.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 18 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 21 % 7 g
190 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

delikatne mięso czerwonej ryby jest bogate w witaminy i pierwiastki śladowe, które są tak potrzebne organizmowi. Przy wszystkich zaletach jest jeszcze jedna rzecz-przygotowanie tak pysznych kotletów nie jest trudne!

kromki białego chleba (świeżego lub już czerstwego) pozbywają się twardych skórek. W głębokiej misce namocz małe kawałki chleba w śmietanie. Gdyby chodziło o mleko lub wodę, można by użyć chleba ze skórkami, ale śmietana nie jest tak rzadka, aby uzyskać niezbędną miękkość. Zostawiamy chleb do namoczenia, ale w międzyczasie zajmiemy się przygotowaniem ryby.

przecinamy ryby. Odetnij głowę, płetwy, wyczyść górę i wnętrze, dobrze spłucz, aż woda będzie czysta. Osusz rybę na ruszcie lub za pomocą suchych ręczników. Usuń filet i pamiętaj, aby pozbyć się go ze skóry - jest zbyt szorstki w sockeye i może zepsuć delikatne kotlety. Jeśli po cięciu kości pozostaną w filecie, usuń je pęsetą. Jeszcze łatwiej jest kupić gotowy filet.

obierz cebulę, umyj, pokrój, jeśli jest duża. Pokrój filet z łososia sockeye na porcje, przepuszczając je przez maszynę do mięsa wraz z cebulą. Do gotowej mielonej ryby dodaj namoczony chleb i pozostałą śmietanę. Mieszaj masę, aż będzie gładka, musisz zacząć od widelca, a zakończyć lepiej rękami. W ten sposób będziesz mógł rozgnieść wszystkie kromki chleba i nie zepsują wrażenia gotowych kotletów.

wbijamy jajka, dodajemy sól i mielony pieprz. Ponownie wymieszaj mięso mielone i możemy rozpocząć smażenie kotletów. Mięso mielone jest dość gęste i dobrze uformowane w kotlety o pożądanym kształcie.

podgrzej patelnię olejem roślinnym do smażenia. Wsyp bułkę tartą do głębokiego talerza. Z mięsa mielonego formujemy kotlety wilgotnymi rękami, zanurzamy je w bułce tartej i wkładamy do gorącego oleju. Smażyć na małym ogniu przez 15 minut z każdej strony (na złoty kolor). Usuń gotowe kotlety z patelni i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Sockeye - 169   kcal/100g

Podobne przepisy