skład / składniki
metoda gotowania
delikatne mięso czerwonej ryby jest bogate w witaminy i pierwiastki śladowe, które są tak potrzebne organizmowi. Przy wszystkich zaletach jest jeszcze jedna rzecz-przygotowanie tak pysznych kotletów nie jest trudne!
kromki białego chleba (świeżego lub już czerstwego) pozbywają się twardych skórek. W głębokiej misce namocz małe kawałki chleba w śmietanie. Gdyby chodziło o mleko lub wodę, można by użyć chleba ze skórkami, ale śmietana nie jest tak rzadka, aby uzyskać niezbędną miękkość. Zostawiamy chleb do namoczenia, ale w międzyczasie zajmiemy się przygotowaniem ryby.
przecinamy ryby. Odetnij głowę, płetwy, wyczyść górę i wnętrze, dobrze spłucz, aż woda będzie czysta. Osusz rybę na ruszcie lub za pomocą suchych ręczników. Usuń filet i pamiętaj, aby pozbyć się go ze skóry - jest zbyt szorstki w sockeye i może zepsuć delikatne kotlety. Jeśli po cięciu kości pozostaną w filecie, usuń je pęsetą. Jeszcze łatwiej jest kupić gotowy filet.
obierz cebulę, umyj, pokrój, jeśli jest duża. Pokrój filet z łososia sockeye na porcje, przepuszczając je przez maszynę do mięsa wraz z cebulą. Do gotowej mielonej ryby dodaj namoczony chleb i pozostałą śmietanę. Mieszaj masę, aż będzie gładka, musisz zacząć od widelca, a zakończyć lepiej rękami. W ten sposób będziesz mógł rozgnieść wszystkie kromki chleba i nie zepsują wrażenia gotowych kotletów.
wbijamy jajka, dodajemy sól i mielony pieprz. Ponownie wymieszaj mięso mielone i możemy rozpocząć smażenie kotletów. Mięso mielone jest dość gęste i dobrze uformowane w kotlety o pożądanym kształcie.
podgrzej patelnię olejem roślinnym do smażenia. Wsyp bułkę tartą do głębokiego talerza. Z mięsa mielonego formujemy kotlety wilgotnymi rękami, zanurzamy je w bułce tartej i wkładamy do gorącego oleju. Smażyć na małym ogniu przez 15 minut z każdej strony (na złoty kolor). Usuń gotowe kotlety z patelni i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Sockeye - 169 kcal/100g